Bisericuța din lemn din satul Urși, județul Vîlcea, din România, se numără printre câștigătorii premiilor europene pentru patrimoniu. După ce a supraviețuit vremurilor peste 260 de ani, locașul religios se afla în paragină, în interiorul unui cimitir local. Constucția era proptită cu bârne, pentru a nu se prăbuși definitiv.
Șansa la ”viață” i-a fost redată de un grup de studenți care au vizitat locul și au rămas profund impresionați de frumusețea naturală a bisericii. Așa a început procesul de restaurare, în cea mai mare parte prin voluntariat. Tinerii au lucrat vara, timp în care au organizat diferite evenimente ce aveau la bază strângerea de fonduri.
În anul 2013, voluntarii au plantat mai mulți stejari, care să asigure lemnul necesar peste o sută de ani, atunci când s-au gândit ei că va avea loc următoarea restaurare.
Pictura originală a fost restaurată centimetru cu centimetru și a durat mai mult de zece ani. Eforturile au meritat pe deplin deoarce bisericuța a fost recunoscută ca monument istoric protejat, în Europa de azi.
Text: Calendar religios/2021
Foto: Internet