Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a participat, în data de 7 aprilie, la reuniunea membrilor Consiliului Director al Asociaţiei Camerelor Europene de Comerţ și Industrie (EUROCHAMBRES), fiind reprezentată de secretarul general al organizației, dl. Ovidiu Silaghi. Principalul subiect de pe ordinea de zi a făcut referire la consecințele războiului din Ucraina și măsurile imediate care se impun privind atenuarea efectelor economice urmare a acestui conflict armat.
„Aproximativ 30% dintre companiile ucrainene au fost afectate de acest război neprovocat. Estimăm o scădere a PIB-ul Ucrainei cu 50% din cauza pagubelor majore ale războiului. Un procent de 65% din exporturile Ucrainei se realizau prin porturile din Odesa și Mariupol, iar din cauza asalturilor rusești aceste porturi nu mai sunt sigure pentru exporturile de mărfuri ucrainene. În acest context, solicităm sprijinul tuturor membrilor EUROCHAMBRES pentru a identifica alternative pentru transportarea mărfurilor ucrainene în Europa. Propunem ca fiecare cameră de comerț națională din statele membre ale Uniunii Europene să se înfrățească cu una din cele 25 de camere de comerț regionale din Ucraina. Scopul acestui proiect este de a facilita colaborarea între camerele de comerț din Uniunea Europeană și cele din Ucraina și, în mod special, pentru a oferi sprijin fiecărei camere de comerț regionale ucrainene prin acordare de suport umanitar, financiar și consultanță la nivel cameral”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina, dl. Gennadiy Chyzhykov.
„CCIR salută propunerea președintelui Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina, dl. Gennadiy Chyzhykov, și își dorește să înceapă cât mai curând colaborarea cu una din camerele de comerț regionale din Odesa, Cernăuți sau Ujhorod pentru a oferi sprijin total în aceste vremuri tulburi. Cu foarte puțin timp înainte de începerea acestui război, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina s-a aflat în vizită oficială la CCIR, moment în care ne-am exprimat foarte clar în favoarea continuării parcursului proeuropean al Ucrainei. Nu trebuie uitat faptul că acordul de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina a intrat în vigoare în luna septembrie 2017, reprezentând o etapă majoră în relațiile bilaterale, oferind noi oportunități economice ambelor părți. Susținerea demersurilor colegilor ucraineni devine, astfel, o datorie pentru toți membrii EUROCHAMBRES și suntem convinși că acest proiect va fi pus în practică foarte repede”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi.
Background
CCIR este membră EUROCHAMBRES începând cu anul 1993, având iniţial calitatea de membru afiliat, iar începând cu 2007, datorită aderării României la Uniunea Europeană, a obţinut calitatea de membru cu drepturi depline.
EUROCHAMBRES reprezintă peste 20 de milioane de afaceri în Europa prin 45 de membri (43 de Asociații Naționale ale Camerelor de Comerț și Industrie și două Organizații de Camere Transnaționale) și o rețea europeană de 1700 de Camere Regionale și Locale. Peste 93% dintre aceste întreprinderi sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).
Text și foto: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR)
Birou Comunicare Publică