Două frontiere decid să extindă colaborarea, pentru binele celor care le traversează

Date:

Share post:

Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi,a primit în vizită de lucru delegația Poliției de Frontieră Române, condusă de inspectorul general Victor-Ștefan Ivașcu.

În acest context, au fost desfășurate întrevederi și vizite în mai multe subdiviziuni ale Poliției de Frontieră ale Republicii Moldova, se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

În debutul ședinței bilaterale, cei doi conducători au apreciat nivelul atins în relaţiile moldo-române şi au exprimat dorinţa consolidării lor, cu referință la identificarea noilor mecanisme de conlucrare multidimensională.

Astfel, oficialii au evaluat situaţia operativă la frontieră, în special activitățile comune și nivelul de interacțiune în gestionarea crizei refugiaților, generată de războiul din Ucraina, pecum și cele aplicate la combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În cadrul discuțiilor, șeful IGPF Rosian Vasiloi a menționat că evenimentele înregistrate la frontiera comună au fost soluționate eficient, prin informarea reciprocă în timp operativ, diverse cercetări pe segmentul verde și în punctele de trecere a frontierei, întâlniri planificate sau cele ad-hoc.

„Stimați colegi, sper că această reuniune va fi un punct de pornire pe diferite paliere de activități comune. Apreciem enorm susținerea pe care ne-o oferiți. Sunt convins că prin comunicare eficientă și lucru în echipă vom obține rezultate palpabile și treptat vom minimaliza la maxim cele mai sensibile ilegalități la frontiera dintre statele noastre. La fel, vreau să mulțumesc colegilor din România, detașați de FRONTEX în misiuni în Moldova, pentru suportul oferit și antrenarea activă în asigurarea securității frontierei de stat a RM, în același timp și securitatea frontierelor UE. În aceste timpuri, de suportul lor avem nevoie mai mult ca niciodată”, a menționat Rosian Vasiloi.

La rândul său, Victor-Ștefan Ivașcu a subliniat că asemenea activități sunt un instrument eficient de cooperare pe cazuri punctuale de contrabandă sau infracționalitate cu elemente transfrontaliere comune, folosind întreaga paletă informativ-operativă fie la producerea unui eveniment, fie în documentarea unor rețele de criminalitate transfrontalieră.

„Din 24 februarie sunt afectate ambele țări la fel de mult, atât România, cât și Republica Moldova. O experiență care a demonstrat că se poate, colegii noștri știu să-și facă meseria profesionist, au dat dovadă de o relație nu doar colegială, dar chiar prietenoasă. Astăzi este important ca instituțiile noastre să conlucreze mai bine, mai mult ca atât, să aibă un dialog permanent deschis. Astfel, vor putea preveni orice amenințare la securitatea ambelor țări”, a punctat domnul inspector general.

Discuții în detalii au fost pe marginea principalelor ameninţări la frontiera comună, care rămân a fi: contrabanda cu țigări, traficul cu mijloace de transport furate, frauda documentară, dar și migrația ilegală. În acest sens, părțile s-au angajat să intensifice cooperarea existentă, prioritar fiind supravegherea segmentului comun al frontierei de stat, inclusiv efectuarea investigațiilor comune și înlesnirea schimbului de informații pe toate nivelele.

Pe parcursul a două zile, delegația română a vizitat punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei și Sectorul Poliției de Frontieră Costești, unde a luat cunoștință îndeaproape cu experiența părții moldovenești în domeniul asigurării securității frontierei de stat și pregătirii profesionale. Totodată, oficialii au depus flori la monumentul eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă.

Text și foto: Secția relații publice
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?