Exponatul lunii iunie este o sculptură, la Muzeul Teleorman. Cui aparține?

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, propune în perioada 1 – 30 iunie 2022, vizionarea, în cadrul  Exponatului Lunii Iunie, unei lucrări de sculptură aparținând artistul plastic Gheorghe Vartic.

Sculptura poartă denumirea „Victor” și a fost realizată în anul 1962. Semnătura sculptorului și anul se pot vedea pe bust, în partea dreaptă jos, iar în partea stângă are o ștampilă. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată publicului cu titlul „Portret de copil” în expoziția personală din anul 1966, în Foaierul Teatrului de Comedie din București.

Sculptura „Victor”, având înălțimea de 0,315 m, este confecționată din bronz patinat prin metoda cerii pierdute, se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Există mai multe busturi: unul a fost achiziționat de către stat, altele de diferiți colecționari și un exemplar a rămas în posesia sculptorului. Acesta din urmă a fost donat, după moartea lui, Muzeului Județean Teleorman de către surorile sculptorului, Maria Vartic și Ecaterina Ciofu-Vartic, împreună cu toată colecția personală.

Jurnalistul Romulus Boteanu, în anul 1984, scria: „Portretele de copii interpretate de sculptor (Gheorghe Vartic), alături de o distincție caracterologică, de candoare, de gingășie, de ingenuitate, reflectă o maturitate și o seriozitate a figurii, care îți rețin atenția cu insistență, ca un fel de ciudat memento. Să fie un ecou al propriei copilării a artistului, copilărie dramatic marcată de grozăviile războiului?”

Text și foto: Muzeul Județean Teleorman

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.