Termometrul este instrumentul ideal pentru măsurarea temperaturii. Acesta a fost inventat de Galileo Galilei. Primul exemplar a fost confecționat de Galilei în anul 1592.
Ne este cunoscut tutror termometrul medical, folosit pentru a măsura temperatura corpului omului și a animalelor.
Construcția lui este destul de simplă, dar sigur că această construcție revine specialiștilor.
Termometrul este confecționat din sticlă, la unul dintre capete fiind plasată o adâncitură-rezervor umplută cu mercur. La încălzire, mercurul, ca toate substanțele, se dilată și se ridică din rezervor, printr-un tub capilar subțire, situat înăuntrul sticlei, pe toată lungimea termometrului. De-a lungul capilarului este trasată scara temperaturilor. După gradația scării la care ajunge coloana de mercur aflăm până la ce temperatură s-a încălzit mercurul.
În funcție de principiul fizic care stă la baza funcționării lor termometrele se clasifică în:
- Termometre cu variație de volum: termometrele de sticlă cu lichid, termometrul cu gaz, etc.
- Termometre cu variație de presiune: termometrele manometrice.
- Termometre cu variație a rezistenței electrice: termometre cu rezistență electrică sau cu termistori.
- Termometre cu variație a tensiunii electromotoare: termometrele cu termocuplu.
- Termometre cu variație a energiei radiante: pirometre cu radiație.
Există și termometre electronice care indică temperatura cu ajutorul cifrelor pe un mic ecran integrat.
Versiunea îmbunătățită a termometrelor analogice este termometrul cu element bimetalic. Elementul activ al acestor modele este constituit dintr-o bandă fină fabricată din două straturi metalice cu coeficienți de dilatare diferiți, în general oțel și cupru, dilatarea diferită a acestora inducând o deformare elastică diferită care este transmisă către un ac indicator.
Acest tip de termometru este foarte uzual în bucătărie deoarece are o precizie destul de bună și este eficient și la temperaturi mari de sute de grade, iar ocazional putem găsi și termometre meteo care folosesc aceeași tehnologie.
Termometre electrice și electronice
Cele mai comune modele de termometre disponibile astăzi pe piață, acestea folosesc electricitatea pentru a putea funcționa, însă asigură o precizie ridicată în aproape orice condiții.
Termometrele cu termistor sau cu termocuplu sunt cele mai cunoscute modele de termometre care folosesc proprietățile electrice speciale ale anumitor elemente, acestea bazându-se pe variația rezistivității electrice sub acțiunea căldurii, respectiv pe efectul termoelectric care generează un câmp magnetic în zona de contract a două metale diferite cu temperaturi diferite.
Termometrele cu cristale lichide
Confundate adesea cu termometrele care afișează datele cu ajutorul unui ecran cu cristale lichide, acestea sunt de fapt niște produse relativ noi care folosesc materiale speciale cu proprietăți termocromatice împachetate în cristale lichide și lipite pe un strat flexibil. Modificându-și culoarea în funcție de temperatură, aceste termometre nu pot indica valorile cu o precizie prea mare din cauza modului de afișare strict coloristic, însă acestea au utilitatea lor în anumite cazuri particulare.
Termometrele cu infraroșii
Folosindu-se de proprietatea tuturor obiectelor cu temperaturi mai mari de 0 absolut de a emite radiații electro-magnetice, termometrul cu infraroșii este cel mai modern instrument pentru măsurarea temperaturii și are utilizări în cele mai diverse domenii.
Folosind o lentilă pentru concentrarea luminii infraroșii cu lungimi de undă între 4 și 14 microni și un termocuplu special, aceste tipuri de termometre pot înregistra valori între -100 de grade și +1000 de grade Celsius, bine înțeles, modelele comerciale banale având caracteristic mai mic. Termometrul cu infraroșii are marele avantaj de a nu necesita contactul direct cu suprafața măsurată, însă această metodă de lucru are și dezavantajele ei.
Cum alegem un termometru
În funcție de modelul dorit, este bine să aveți câteva idei generale despre ceea ce doriți să obțineți, despre acuratețea măsurătorii și despre alte detalii precum designul sau dimensiunile optime.
Deoarece termometrele analogice cu mercur au cam ieșit de pe piață, în acest moment există două opțiuni de bază care pot fi găsite în ofertele magazinelor: termometrele medicale cu senzor electronic și termometrele medicale cu infraroșu.
Foto: giz.ro