Instituția Prefectului – Județul Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru. D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Județean, organizează Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”.
„Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”
Evenimentul va avea loc în perioada 08-09 septembrie 2022, Sala „Regele Ferdinand”, Primăria Municipiului Arad, programul simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” propunând arădenilor o analiză, multi și interdisciplinară, a interpretărilor și cercetărilor privind trecutul, prezentul și viitorul european, cu accent pe demersurile constructive ale memoriei, valorilor și identității națiunilor și popoarelor, prin prisma valorilor individuale și universale, având la bază principiul democrației şi principiul statului de drept.
Programul va debuta joi, 08 septembrie 2022, începând cu orele 11:00, Sala „Regele Ferdinand”, Primăria Municipiului Arad, va găzdui o primă masă rotundă, axată pe tematica „Problemele interne ale Europei”, moderator: Sever Voinescu, invitați: Mihai Sebe și Gabriel Giurgiu. Începând cu orele 17:30, Sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința susținută de prof. univ. dr. Valeriu Stoica, cu tema „Tensiunile dintre suveranism și federalism care se manifestă în interiorul Uniunii Europene, cu particularizare asupra supremației dreptului european în sistemul constituțional de la noi”.
Când are loc evenimentul
Vineri, 09 septembrie 2022, începând cu orele 11:00, Sala „Regele Ferdinand”, Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” va include organizarea unei mese rotunde, cu subiectul „Problemele externe ale Europei”, invitați: Sabina Fati și Corina Turșie, moderator: Sever Voinescu. Cu acest prilej, va fi lansat volumul semnat de Sabina Fati, „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia”, apărut în acest an, la editura Humanitas.
Vineri, 09 septembrie 2022, începând cu orele 17:30, în Sala „Regele Ferdinand” se va desfășura conferința susținută de prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu, cu tematica „Relațiile externe ale Uniunii Europene”.
Întrebări care caută răpunsuri
Subiectele pliate pe structura simpozionului reflectă provocările pe care tensiunea dintre tendințele suveraniste și federaliste o ridică în fața Europei, iar discuțiile se vor axa în jurul întrebărilor: Există un unic proiect de Uniune Europeană posibil (în direcția unei integrări tot mai depline, spre federalizare) sau este posibil și un proiect de Uniune Europeană, care are ca membrii statele ce își păstrează suveranitatea?
Este Europa mai solidară sau mai divizată după Brexit? De ani de zile, toată lumea deplânge deficitul de democrație din interiorul Uniunii Europene – care este situația actuală?
De ce identitatea europeană nu reușește să prevaleze în fața identității naționale la nivelul cetățenilor Uniunii Europene?
Problemele politice ridicate de intrarea Ucrainei, dar și a Moldovei, într-un parcurs european ce se vrea accelerat, problemele economice ridicate de sancțiunile impuse Rusiei și, de asemenea, problemele ideologice pe care le implică confruntarea dintre „suveraniști” și „federaliști” constituie un câmp politic complex și provocator, la care Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” își propune să identifice posibile răspunsuri și reflecții.
Un eveniment interesant care merită toată atenția noastră.
Text: Elena Șetfan
Foto: Muzeul Arad