Ați găsit semne ciudate pe frunzele din grădină? Iată cum le puteți descifra.
Nu vă grăbiți să trageți concluzia că acele semne misterioase sunt dovezi de boală.
Ele pot fi mine de frunze sau galerii – și acesta este un lucru bun, spun specialiștii citați de New York Times.
Pentru Eiseman, un botanist independent care efectuează studii de biodiversitate pentru grupuri de conservare și alți clienți, lucrurile mici sunt cele care contează cel mai mult.
În perioada pandemiei, specialistul s-a concentrat și mai mult la stiudiul amănunțit al plantelor.
Înainte ca anul să se încheie, el a înregistrat 212 specii de minatori de frunze, printre diversele sale numărători.
Este posibil să nu fiți familiarizați cu minerii de frunze, dar chiar dacă nu ați văzut minerii în sine, care de obicei trec neobservați, cel mai probabil ați fost martori la opera lor: mâzgălelile sau petele din țesutul frunzelor, cunoscute sub numele de mine.
Interesant
Micile creaturi care excavează straturile epidermice ale frunzelor pentru a se hrăni sunt larvele a aproximativ 50 de familii de molii, muște, gândaci și muște de pădure. Fiecare specie vizează anumite plante gazdă în cadrul unor relații vechi și intime, mai spune specialistul pasionat de frunzele verzi cu accente aurii.
Grădinarii pot privi aceste excrescențe ca pe niște desfigurări, întrebând personalul din pepiniera locală (sau Google) cum să le “reparăm”. Dar nimic nu este stricat. De obicei, este vorba doar de o insectă – adesea un afid, o midge sau o viespe – care își instalează o casă sau își construiește o pepinieră pentru a-și crește puii.
Eiseman identifică aceste mine de frunze și aceste galerii cu o precizie criminalistică în numele propriei curiozități insațiabile – și dintr-un alt motiv: “Mi-ar plăcea să transmit un mesaj important: Dacă vedeți dovezi că există lucruri care mănâncă și trăiesc pe plantele voastre, este un lucru bun”.
Editor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: New York Times