În ultimii ani, aeronavele fără pilot (dronele) au migrat din sfera militară în industrială și circuitul civil, ca urmare a apariției noilor tipuri de senzori accesibili și a soluțiilor software de tip Open Source (cu cod deschis).
Conform legislației, zborul aeronavele fără pilot, indiferent de dimensiunea lor, poate fi efectuat doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile (AAC).
De asemenea, utilizarea aeronavele fără pilot în scop de fotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.
Operațiunile cu aeronavele fără pilot din categoriile „deschise”, „specifice”, „certificate” și zborurile de fotografiere și filmare pe teritoriile cu lățimea de 10 km de la frontiera de stat către interior, de-a lungul frontierei pe uscat și pe apele de frontieră, sunt INTERZISE fără avizul Poliției de Frontieră (art.4 din HG nr.949/2022 cu privire la aprobarea normelor de operare a aeronavelor fără pilor la bord).
Astfel, Poliția de Frontieră recomandă tuturor celor care intenționează să utilizeze aeronavă fără pilot, să consulte cadrul legislativ în vigoare pentru a se asigura de prezența actelor necesare pentru operarea acestora.
Pentru utilizarea aeronavele fără pilot în zona de frontieră, persoanele urmează să obțină autorizarea din partea Poliției de Frontieră, accesând Sistemul Informațional „e-Permis”, la rubrica „CERERE PERMIS DE ACCES ZONA DE FRONTIERĂ” (https://epermis.border.gov.md/cerere-permis-de-acces-zona-de-frontiera-cu-idnp-cetateni-rm).
Totodată, ofițerii Direcției regim și ordine publică oferă consultații și suport la operarea sistemului, contactați-ne: 022.264.562.
Informațiile ne-au fost transmise de către Secția relații publice, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM.