sâmbătă, noiembrie 26, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATECine a fost prima femeie cosmonanut

Cine a fost prima femeie cosmonanut

Prima femeie care a efectuat un zbor spațial este rusoaica Valentina Tereshkova, născută în anul 1937. Cea dintâi femeie ajunsă în Cosmos a fost recrutată dintre 400 de candidate, fiind aleasă, în cele din urmă, pentru a pilota nava spațială Vostok 6, care a părăsit Terra la 16 iunie 1963.

Înainte de a fi recrutată ca astronaut (sau cosmonaut, după terminologia preferată de către ruși), Tereshkova a fost o simplă muncitoare în domeniul textil, dar și o pasionată parașutistă amatoare, fapt care a contat mult, la selectarea sa. Mai recent, adică în urmă cu patru ani, curajoasa rusoaică a declarat că ar fi dispusă să participe la o expediție către Marte, dacă s-ar ivi ocazia, chiar și în condițiile în care n-ar mai avea posibilitatea unui drum de întoarcere pe Pământ.

Provenită dintr-o familie modestă – tatăl său fiind tractorist – tânăra a părăsit școala în 1953, continuând să studieze, însă, prin corespondență. În 1959 Tereshkova s-a angajat ca muncitoare textilistă și a efectuat primul său salt cu parașuta.

După zborul lui Gagarin din 1961, conducerea sovietică a venit cu ideea de a fi trimisă și o femeie în Cosmos. În 1962, Tereshkova a fost invitată să se alăture primului grup de femei cosmonaut, fiind selectate 5 finaliste dintre cele 400 de tinere candidate. A contat, pesemne, și faptul că tatăl său a luptat ca tanchist în ultimul război mondial, găsindu-și sfârșitul în confruntările cu finlandezii

Tereshkova a fost și prima persoană civilă care a ajuns în spațiu, toți astronauții dinaintea sa fiind militari (cum avea să devină și ea, până la urmă). De asemenea, ea a rămas, până astăzi, prima femeie cosmonaut care a ajuns în spațiu, singură, fără niciun alt partener de zbor.

Antrenamentul prealabil prin care a trecut Tereshkova a inclus numeroase cursuri și testări. A pilotat avioane MiG 15, a studiat inginerie aerospațială, și-a însușit cunoștințe despre viața în condiții de gravitație redusă.

După o numărătoare inversă care parcă nu se mai termina, Valentina Tereshkova, tânăra de 26 de ani a părăsit Terra, la bordul navei spațiale Vostok 6, în data de 16 iunie 1963.

După zborul Valentinei Tereshkova au mai trebuit să treacă 19 ani până ce o a doua femeie, Svetlana Savitskaya, să ajungă în spațiu.

Editor: Info Anunț/Elena Ștefan

 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE