Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna noiembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”.
Obiectul prezentat – un vas ceramic de tip askos – provine de la Ciolăneştii din Deal (jud. Teleorman), din cercetările arheologice sistematice derulate de către Anton Niţu şi Alexandru Marinescu în anul 1966 pe tell-ul eneolitic gumelniţean cunoscut sub numele de „Măgura Țui”.
Vasul este unul dintre cele două, aproape identice, descoperite la Ciolăneştii din Deal. Are dimensiuni medii – lungimea: 23,5 cm, lăţimea: 16 cm şi înălţimea de 15 cm, este modelat din lut de culoare cărămiziu-gălbuie, fiind ars oxidant. Este de formă bombată, cu fundul plat şi gura uşor oblică. În partea superioară se află o toartă, ovală în secţiune. Întreaga suprafaţă a vasului prezintă urme de lustruire. Foarte probabil a făcut parte din inventarul unei locuinţe incendiate.
Vasele de tip askos, alături de cele zoomorfe şi antropomorfe şi de cele de tip rhyton, au fost încadrate în categoria vaselor cu destinaţie cultică, fiind legate probabil de libaţii.
În urma săpăturilor de pe tell-ul de la Ciolăneştii din Deal s-a stabilit stratigrafia generală a acestuia, demonstrându-se existenţa mai multor niveluri de locuire printre care două cu locuinţe incendiate, toate aparţinând culturii Gumelniţa, respectiv celei de-a doua jumătăţi a mileniul V î.Hr.
Informațiile ne-au fost oferite de PR Muzeul Judeţean Teleorman.