Propunere: Parcul Copou, monument istoric!

Date:

Share post:

Propunere: Parcul Copou, monument istoric!
În urma demersurilor efectuate de către responsabili din Primăria Municipiului Iași și completate de avizul societății civile, Direcția Județeană pentru Cultură Iași a comunicat municipalității că membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice au avizat demararea procedurii de clasare ca monument istoric a Parcului Copou.
Procedura de clasare va dura cel mult 12 luni și se va finaliza prin înscrierea Parcului Copou în Lista Monumentelor Istorice din România.

Este bine să șltim

Dincolo de importanța prezenței în Lista Monumentelor, odată ce un imobil primește statutul de monument istoric, orice intervenție asupra acestuia este reglementată de instituțiile abilitate, ceea ce constituie o garanție suplimentară că Primăria va continua să protejeze integritatea și identitatea Parcului Copou.

Alte informații fascinante

Cel mai vechi parc urban al Iașului a fost amenajat în perioada 1832 – 1834 la inițiativa domnitorului Mihail Sturdza. În scurt timp a devenit locul predilect de promenadă a boierilor, dar și a orășenilor.
În centrul parcului este ridicat Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut mai ales ca „Obeliscul cu lei” și care are calitatea de monument istoric. Realizat din piatră de Șcheia, monumentul a fost finalizat în 1841 de Gheorghe Asachi, fiind primul monument de for public din principate.

Teiul lui Eminescu

Iată că în imediata apropiere se află Teiul lui Eminescu, arbore cu o vârstă de peste 450 de ani și loc preferat al Poetului Național. În fața teiului se poate vedea bustul din bronz al poetului, realizat de sculptorul Ion Mateescu, profesor la Academia de Arte Frumoase din Iași.
Astăzi, Teiul lui Eminescu este un loc de pelerinaj cultural pentru români, preferat mai ales de îndrăgostiți și de iubitorii de poezie.
Îmbogățind aura culturală, aleile parcului sunt străjuite de busturile marilor personalități artistice ale Moldovei și ale României.
Reamintim că, în urma demersurilor făcute de municipalitate, atât Cimitirul Eternitatea, cât și Cimitirul Evreiesc au fost clasate, în cursul anului 2020, drept monumente istorice.
Text: Primaria Municipiului Iași
Foto: arhiva
spot_img

Articole asemănătoare

Ministerul Sănătății anunță primele avize de oportunitate din programul

Ministerul Sănătății anunță primele avize de oportunitate din programul... Astăzi au fost emise primele avize de oportunitate în vederea implementării proiectelor...

BIFF 2024 vine cu două filme istorice de excepție

BIFF 2024 vine cu două filme istorice de excepție. Care sunt acestea, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Hai și tu la cel mai mare Festival Retro din Europa!

Hai și tu la cel mai mare Festival Retro din Europa! Diskoteka aduce starurile muzicii anilor `80 și `90 pe scena din grădina Palas, la cel mai mare Festival Retro din Europa.

NOU! 77 tone detergent contrafăcut reținute de inspectorii vamali. FOTO

NOU! 77 tone detergent contrafăcut reținute de inspectorii vamali. Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră