Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.
Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, protecția consumatorilor, cesiunea de creanțe, modificări legislative, avocat protecția consumatorului, dobânda anuală, avocat imobiliar, credite ipotecare, dezvoltator imobiliar, avocat litigii imobiliare, piața imobiliară în România, cumpărare imobile.
Este bine să știm
Prin implementarea Legii nr. 243/2024 referitoare la protecția consumatorilor, legiuitorul a urmărit sporirea siguranței pentru consumatori și menținerea unui echilibru general contractual pentru a proteja, în același timp, și piața imobiliară în România. Așadar, se asigură transparență în ceea ce privește acordarea de credite ipotecare, astfel încât un dezvoltator imobiliar să poată investi într-un mod mai accesibil pentru cumpărare imobile în România.
Prezentul articol analizează noile modificări legislative introduse prin Legea nr. 243/2024 referitoare la protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe, precum și efectele acesteia în ceea ce privește piața imobiliară din România.
Recomandare
Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat protecția consumatorului sau la un avocat imobiliar care să vă poată oferi asistență juridică de cea mai înaltă calitate, asigurându-se că drepturile și interesele sunt respectate și oferind claritate în relațiile juridice.
Avocat imobiliar. Dobândă anuală limitată pentru consumatori
Noile modificări legislative aduse prin Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanțe sunt aplicabile pentru raporturi juridice dintre consumatori, instituții financiare nebancare care acordă credite și entitățile recuperatoare de creanțe. Astfel, prin această reglementare, dobânda anuală efectivă pentru credite ipotecare vizând cumpărare imobile poate avea o valoare de cel mult 8 puncte procentuale în comparație cu dobânda practicată de Banca Națională a României.
Câteva excepții
În ceea ce privește creditele de consum, dobânda anuală efectivă nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda practicată de BNR. De la aceste reguli au fost prevăzute câteva excepții, stabilind limite concrete pentru creditele de mică valoare, respectiv:
- Pentru credite de până la 5.000 de lei, costul creditării poate nu poate depăși 1% pe zi;
- Pentru credite între 5.001 lei și 10.000 lei, costul creditării poate nu poate depăși 0,8 % pe zi;
- Pentru credite între 10.001 lei și 25.000 lei, costul creditării poate fi de până la 0,6 % pe zi;
În toate cele 3 cazuri de excepție menționate, suma totală plătibilă de consumator nu poate fi mai mare decât dublul valorii creditului. Un avocat protecția consumatorului sau un avocat imobiliar vă poate oferi asistență juridică în privința interpretării noilor modificări ale legii privind protecția consumatorului și aplicării dispozițiilor acesteia în practică.
Avocat litigii imobiliare. Soluții pentru un dezvoltator imobiliar în ipoteza unor costuri de creditare mai ridicate
În cazul în care sunt depășite valorile de creditare menționate anterior, un dezvoltator imobiliar poate cere reducerea acestora pe cale amiabilă, pe cale judecătorească sau printr-o metodă alternativă de soluționare a conflictelor.
Astfel, un dezvoltator imobiliar poate proceda la solicitarea revizuirii contractului de către creditorul financiar, acesta fiind obligat să răspundă în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, cu o propunere de revizuire.
În ipoteza în care revizuirea contractului este refuzată, dezvoltatorul imobiliar poate solicita pe cale judiciară adaptarea acestuia.
Un avocat litigii imobiliare din cadrul echipei noastre vă poate ajuta în privința obținerii adaptării contractului fie pe cale amiabilă, fie pe cale judiciară, având experiență vastă în domeniul litigiilor.
Avocat imobiliar. Modificări legislative privitoare la cesiunea de creanțe
Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor vine și cu modificări referitoare la cesiunea de creanță, creând astfel un mediu mai transparent. Astfel, când se realizează o cesiune de creanță, consumatorul este informat cu privire la valoarea datorată, fiindu-i puse la dispoziție și documentele doveditoare. Recuperatorul de creanțe nu poate să solicite o sumă mai mare decât valoarea creanței, incluzând și orice cheltuieli referitoare la recuperarea creanței și la executare silită. Toate costurile, dobânzile, comisioanele și orice alt tip de taxe pe care consumatorul le suportă conform contractului de credit vor fi incluse în cuantumul creanței. Un avocat protecția consumatorului vă poate oferi consultanță juridică în legătură cu avantajele modificărilor legislative aduse prin Legea privind protecția consumatorului, acordând sprijin atât în rezolvarea pe cale amiabilă a conflictelor, cât și în rezolvarea pe cale judiciară.
Opinie avizată
“Limitarea privind dobânda anuală efectivă și reglementările de strictă interpretare referitoare la cesiunea de creanță reprezintă un pas important în protejarea consumatorilor și creșterea accesibilității la credite ipotecare, fiind un beneficiu considerabil, în special pentru un dezvoltator imobiliar”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.
Echipa noastră de avocați de la Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este pregătită să ofere răspunsuri și soluții eficiente la fiecare întrebare legată de modificările legislative aduse prin Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor, accesând formularul de pe site-ul nostru https://avocatpavel.ro/contact/.
Concluzie
În concluzie, prin Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor legiuitorul a urmărit crearea unui mediu mai echilibrat pentru consumatori și dezvoltatori imobiliari, scopul limitării dobânzilor și oferirea unei transparențe pentru cesiunea de creanță fiind de a proteja piața financiară și piața imobiliară în România. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat litigii imobiliare sau un avocat protecția consumatorului, rolul acestuia fiind esențial în asigurarea conformității cu noile reglementări, oferind consultanță în domeniul imobiliar, dar și cu privire la cesiunea de creanță. Un avocat imobiliare este indispensabil în navigarea normelor legale actuale pentru obținerea unor soluții eficiente, adaptate fiecărei situații în parte.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.
Text și foto: PR Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații