Știați că avem și Ziua mondială a consumatorilor de AI !?

Date:

Share post:

Știați că avem și Ziua mondială a consumatorilor de AI !?

Exact când mă gândeam să scriu un articol despre IA (inteligența artificială) primesc și comunicatul despre Ziua mondială a consumatorilor de AI. Când?

Anul acesta, de 15 Martie, cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, organizaţia internaţională a consumatorilor, Consumers International, recomandă ca temă de campanie „Fair and responsible AI for consumers” – „Inteligenţă artificială corectă şi responsabilă pentru consumatori”.

Vă prezentăm rezultatul. Textul este fascinant, așa că îl prezăntăm integral așa cum l-am primit de la APC Romania.

…………………………………..

Ca urmare, am accesat programul de AI cel mai cunoscut, ChatGPT, şi am solicitat să scrie un text privind Ziua Drepturilor Consumatorilor pe subiectul recomandat de Consumers International.

Robotul a produs textul de mai jos. Pentru că era în limba engleză, am accesat site-ul românesc ChatGPT Romania, dar aici nimic nu e gratis. Aşa că am folosit facilitatea Google Translate pentru traducerea textului pe româneşte.

Eu: Please write an essay on Consumers Rights Day on the subject recommended by Consumers International.

ChatGPT:

Titlu: Împuternicirea consumatorilor: valorificarea inovației digitale pentru un consum durabil

Introducere

Ziua Drepturilor Consumatorului, un eveniment global anual sărbătorit pe 15 martie, servește ca un moment esențial pentru a reflecta asupra peisajului în evoluție al drepturilor și responsabilităților consumatorilor. Anul acesta, Consumers International, federația mondială a grupurilor de consumatori, recomandă să se concentreze pe tema „Empowering Consumers: Harnessing Digital Innovation for Sustainable Consumption”. În acest eseu, explorăm intersecția dintre drepturile consumatorilor, inovația digitală și consumul durabil, subliniind rolul tehnologiei în abilitarea consumatorilor și promovarea unei piețe mai echitabile și mai conștientă de mediu.

Transformarea digitală a consumerismului:

Proliferarea tehnologiilor digitale a revoluționat modul în care consumatorii interacționează cu produse, servicii și afaceri. De la platforme de comerț electronic și aplicații mobile până la influențe pe rețelele sociale și marketing personalizat, inovația digitală a influențat profund comportamentul consumatorilor și modelele de cumpărare. Cu toate acestea, această transformare a ridicat și noi provocări și preocupări în ceea ce privește confidențialitatea datelor, securitatea cibernetică și accesul echitabil la resursele digitale.

Împuternicirea consumatorilor prin informare și educație

Unul dintre pilonii cheie ai împuternicirii consumatorilor în era digitală este accesul la informații corecte și transparente. Platformele digitale au potențialul de a democratiza informațiile și de a permite consumatorilor să facă alegeri informate cu privire la achizițiile lor. Consumers International pledează pentru inițiative care promovează alfabetizarea digitală, educă consumatorii cu privire la drepturile și responsabilitățile lor online și sporesc transparența în etichetarea produselor și publicitate.

Asigurarea siguranței și securității digitale

Pe măsură ce consumatorii se bazează din ce în ce mai mult pe canalele digitale pentru cumpărături, servicii bancare și comunicare, protejarea confidențialității și securității lor devine primordială. Ziua Drepturilor Consumatorilor oferă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile de securitate cibernetică, escrocherii online și încălcări ale datelor. Guvernele, întreprinderile și organizațiile societății civile trebuie să colaboreze pentru a dezvolta cadre de reglementare robuste, standarde de securitate cibernetică și legi de protecție a consumatorilor care atenuează riscurile și asigură integritatea tranzacțiilor digitale.

Promovarea practicilor de consum durabil

Inovația digitală poate juca, de asemenea, un rol transformator în promovarea practicilor de consum durabil. De la aparate inteligente și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic până la piețele digitale pentru bunuri second-hand și platforme de economie de schimb, soluțiile digitale oferă noi oportunități de reducere a deșeurilor, conservarea resurselor și atenuarea impactului consumerismului asupra mediului. Consumers International încurajează adoptarea de instrumente și inițiative digitale care le permit consumatorilor să facă alegeri conștiente de mediu și să susțină mărcile și produsele durabile.

Promovarea incluziunii digitale și a accesibilității

În valorificarea potențialului inovației digitale pentru responsabilizarea consumatorilor, este esențial să se abordeze problemele de excluziune digitală și accesibilitate. Mulți consumatori, în special cei din comunitățile marginalizate sau țările în curs de dezvoltare, ar putea să nu aibă acces la conectivitate fiabilă la internet, dispozitive digitale sau abilitățile necesare pentru a naviga eficient pe platformele online. Ziua Drepturilor Consumatorilor servește ca un memento al importanței reducerii decalajului digital și a asigurării faptului că toți consumatorii pot participa pe deplin la economia digitală.

Concluzie

Pe măsură ce comemorăm Ziua Drepturilor Consumatorilor sub tema „Din puterea consumatorilor: Valorificarea inovației digitale pentru un consum durabil”, permiteți-ne să ne reafirmăm angajamentul de a promova drepturile consumatorilor, de a promova incluziunea digitală și de a promova practicile de consum durabil. Valorificând potențialul transformator al inovației digitale și colaborând între sectoare, putem crea o piață mai echitabilă, mai transparentă și mai durabilă din punct de vedere ecologic, care să beneficieze consumatorii și societatea în ansamblu.

———————————————————————

Comentariile noastre
– robotul nu a abordat tema anului 2024, ci tema anului trecut.
– informaţiile sunt altfel corecte
– informaţiile cuprind aspecte la modă în multe ţări: consum durabil, economie de schimb, incluziune, ecologie
– tonul general este banal, parcă s-a acordat atenţie specială unei exprimări echilibrate, menită să nu supere pe nimeni.

Pe 13 martie Parlamentul European a aprobat Legea Inteligenței Artificiale, care asigură siguranța și respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE.

Noile reguli interzic aplicațiile AI care afectează drepturile cetățenilor, printre care sistemele de clasificare biometrică bazate pe caracteristici sensibile și prelucrarea  imaginilor faciale de pe internet pentru a crea baze de date de recunoaștere facială. Imaginile artificiale sau manipulate, conținutul audio sau video (deepfakes) trebuie să fie clar etichetate.

Va fi interzisă evaluarea sentimentelor exprimate la locul de muncă și în școli, scorul social, controlul predictiv (când se bazează doar pe profilarea unei persoane sau pe evaluarea caracteristicilor acesteia) și AI care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor .

Sunt prevăzute, de asemenea, obligații clare pentru alte sisteme de IA cu risc ridicat (datorită potențialului lor prejudiciu asupra sănătății, siguranței, drepturilor fundamentale, mediului, democrației și statului de drept. Cetățenii vor avea dreptul de a depune plângeri cu privire la sistemele AI.

Regulamentul face încă obiectul unei verificări finale și este de așteptat să fie adoptat definitiv înainte de sfârșitul legislaturii. Legea trebuie, de asemenea, să fie aprobată oficial de către Consiliu.

…………………………

Opinia editorului (Infoanunț): Suntem de acord cu Inteligența artificială atâta timp cât omul este șeful. O respectabilă agenție de marketing a scris la Contacte echipa formată din 5 oameni și o colegă IA. Când sunăm de exemplu și dăm peste atfel de roboțel programat și el de om, puteți avea surpriza să vă spună după zeci de întrebări și răspunsuri eșuate: ”Vreți să vă fac legătura cu un om?” O, daaaa! Victorie!

Text PR: APC Romania/completat de opinia editorului experimentată practic

Editor: Ligia Beatrice Vasilescu

Foto generic: arhiva

spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.