Mii de oameni au votat Unirea la Chișinău

Date:

Share post:

Centenarul Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918) a fost marcat printr-o Mare Adunare în Piața Marii Adunări Naționale, la Chișinău. La această adunare, mii de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au votat unanim, printr-o declarație – Unirea Republicii Moldova cu România. De asemenea, au cerut Parlamentelor de la Chișinău și București să primească delegații ale Marii Adunări Centenare la ședința solemnă din 27 martie, iar Parlamentul de la București să adopte o decizie prin care să se implice pentru reîntregirea națională, transmite IPN.

Prin această declarație, mulțimea prezentă în Piață, și-a mai luat angajamentul să participe la consultarea publică din municipiul Chișinău, care va avea loc în perioada 1-14 aprilie a.c. și să voteze pro unire. Ei s-au mai angajat să convoace Congresul Reîntregirii Neamului, la Iași, vechea capitală a Moldovei, în perioada 24-26 august a.c., să continue manifestațiile pentru unire pe 1-2 septembrie 2018 și să dea de știre despre voința de unire la Bruxelles, între 24-26 septembrie a.c., printr-o conferință internațională în Parlamentul European.

Pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale au urcat reprezentanți ai partidelor politice din Republica Moldova și România, oameni de cultură, dar și primari din cele 130 de localități care au semnat declarația simbolică de unire cu România.

Un discurs a avut și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Potrivit acestuia, așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul de la Berlin, așa și moldovenii trebuie să dea jos zidul de la Prut. „Cerem unirea nu doar pentru pensii mai bune și o cale mai scurtă către UE, sau o viață mai bună. Unirea este și va fi idealul nostru, cel mai sfânt ideal după credința creștină. Unirea este icoana neamului românesc”, a menționat Dorin Chirtoacă.

În Piața Marii Adunări Naționale a fost și lidera PAS, Maia Sandu, ulterior, într-o postare pe o rețea de socializare, aceasta a spus că acum 100 de ani responsabilitatea de a lua o decizie și de a munci împreună pentru binele poporului a revenit înaintașilor. În prezent, e de datoria actualelor generații să acționeze pentru binele oamenilor și, uniți, să învingă.

Potrivit Poliției, tot duminică, 25 martie a.c, a fost reținut un grup de 21 de tineri, echipați cu măști medicinale, măști antigaz, pumnale, cuțite și bate, care se îndreptau spre evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, încercând să intre în mulțime. Aceștia au fost găsiți la timp și conduși la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru identificare și stabilirea tuturor circumstanțelor. Ei vor fi cercetați pentru huliganism. Poliția informează totodată că a fost pornit un proces penal în care sunt vizați cei 21 de tineri, transmite IPN.

Din declarațiile tinerilor, s-a constatat că pe o rețea de socializare a fost creat un grup. O parte din cei care s-au înscris au participat sâmbătă la o întâlnire în sectorul Botanica, unde s-au înțeles să meargă duminică în PMAN pentru a-și exprima dezacordul față de Marea Adunare Centenară. Duminică, 25 martie, în jur de 11.30, circa 50 de persoane s-au adunat în regiunea lacului Valea Morilor, unde au planificat acțiunile pe care urmau să le întreprindă în PMAN. Aceștia s-au divizat în două grupuri. Poliția a reținut 21 de tineri, fiind în căutarea altor persoane implicate.

Poliția a informat totodată că la manifestație au participat 7 mii de oameni. Alte surse au operat cu cifre de 17 mii sau 20 de mii de participanți.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Dorin Chirtoacă Facebook

 

spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...