Ministrul Chiril Gaburici invită firmele din EAU să investească în Republica Moldova

Date:

Share post:

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut miercuri o întâlnire bilaterală cu ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, la care s-a discutat despre posibilitatea atragerii investiţiilor arabe în proiecte de infrastructură, agricultură, IT, transport aviar.

Oficialii au reiterat că relaţiile moldo-emirateze au un potenţial mare de dezvoltare și trebuie valorificat. Întâlnirea a avut loc în cadrul Forumului de afaceri moldo-emirian, care se desfășoară în perioada 9-10 mai, la Dubai.

Ministrul Chiril Gaburici a salutat semnarea, în ianuarie 2018, a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică, care va sta la baza creării unei comisii interguvernamentale de colaborare economică şi va permite formarea grupurilor de lucru în diverse domenii concrete. Ministrul Economiei și Infrastructurii a menţionat că una dintre principalele priorități ale Guvernului Republicii Moldova este atragerea investiţiilor străine şi crearea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori. În acest scop, au fost întreprinse un șir de reforme privind ameliorarea mediului de afaceri, și anume: reducerea numărului instituțiilor cu funcţii de control și a numărului de acte permisive, simplificarea procesului de raportare pentru agenții economici, crearea Ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive, acordarea cetățeniei prin investiție etc.

Ne dorim intensificarea cooperării comercial-economice și investiționale cu EAU și încurajăm companiile din Emiratele Arabe Unite să participe în activitatea zonelor economice libere, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiţii atractive pentru investitorii străini. De asemenea, invităm companiile din EAU să participe la concursurile de privatizare a proprietății publice, unde vor fi expuse companii autohtone din diverse domenii”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În context, Chiril Gaburici a evidențiat sectoarele care s-au dezvoltat în ultimii ani și prezintă un interes sporit pentru investitorii străini, cum ar fi tehnologiile informaționale și automotive. Totodată, ministrul a îndemnat oamenii de afaceri din EAU să investească în domeniile cu oportunități mari de dezvoltare – transport avia, turism, agricultură, infrastructură.

La rândul său, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansouri, a subliniat dezvoltarea remarcabilă a relațiilor bilaterale dintre Moldova și EAU, menționând interesul ambelor țări de a consolida cooperarea economică și comercială. „Acest interes s-a manifestat prin semnarea mai multor acorduri de cooperare, orientate spre dezvoltarea unor parteneriate mai productive între Moldova și EAU. Una dintre cele mai importante acțiuni a fost semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, care va duce relația dintre cele două state la un alt nivel”, a reiterat Sultan bin Saeed Al Mansouri.

Oficialul a exprimat deschiderea pentru consolidarea parteneriatului economic cu Republica Moldova şi interesul investitorilor arabi de a dezvolta parteneriate în domenii de interes comun, precum infrastructura, agricultura, turismul, sectorul IT și cel energetic. În context, Sultan bin Saeed Al Mansouri a invitat Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și oamenii de afaceri să participe la Expo Dubai 2020.

Autor: Sofia Filip
Foto: Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.