Noaptea Muzeelor și la Chișinău

Date:

Share post:

Ajunsă la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor se va desfășura și în acest an pe 19 mai a.c. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor din Republica Moldova.

Accesul în muzee se va face până la ora 24.00 și va fi gratuit. Pentru organizarea acestui eveniment, din bugetul de stat s-au alocat circa 80 de mii de lei. Anunțul a fost făcut de către Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova, transmite IPN.

Vă invit să fiți alături de noi la Noaptea Muzeelor, vorbesc de cele naționale, dar și cele din raioane. Vă invit să fiți oaspeții noștri. Nu ratați aceste pregătiri și această muncă extraordinară. Vă asigur de emoții inedite și de nedescris pentru copii. Iar cunoștințele noi, imaginile, emoțiile pe care le veți lua vor servi temelia pentru stări de bine pentru mult timp înainte”, a declarat Monica Babuc.

În premieră,  anul acesta, pe 18 mai, la ora 15.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va fi organizată o ceremonie dedicată muzeografilor.

La Cetatea Soroca va avea loc un amplu program teatral, la care vor putea participa toți vizitatorii. Ca și în alți ani, fiecare muzeu și-a pregătit pentru acest eveniment program special. Vor fi lansate expoziții noi. Vor exista diferite ateliere pentru părinți și copii. În majoritatea sălilor de muzee va răsuna muzică clasică.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei programul va începe la ora 18.00 și va dura până la 24.00. În program sunt incluse tururi la expozițiile permanente și cele temporare. Va fi prezentată o expoziție de artă interactivă și realitate augmentată; recitaluri de muzică clasică; recital de muzică susținut de interpreta Geta Burlacu; ateliere de desen pentru copii și adulți; realizarea schiţelor portret și desenelor decorative cu henna.

Modul în care crește numărul de muzee ne face să credem că în fiecare comunitate va fi un muzeu, căci aceasta educă copiii în spiritual valorilor culturale”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

O premieră pentru Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este inaugurarea foișorului (Pavilionul muzical) din Grădina Botanică a instituției, după lucrările de conservare și restaurare. Monumentul este de categorie națională, construit în anul 1889, arhitect – Alexandru Bernardazzi.

„Am inițiat acum un an lucrările pentru restaurarea acestui foișor. Cu ideea de a păstra și conserva patrimoniul nostru și ne-a reușit datorită unii munci asidue. Împreună cu arhitecți, dar și meșteri populari am restabilit creasta foișorului. Acest foișor a fost construit cu 140 de ani în urmă și este de unicat. Ne-am dorit să punem în valoare curtea muzeului. Va fi multă muzică, mult zgomot. Vă aștept cu mult drag pe toți. Să punem în valoare curtea muzeului. Vor fi proiecții pe ecran și secvențe video dedicate muzeelor, vor fi și meșteri populari care vor confecționa piese din ceramică”, a declarat Petru Vicol, directorul Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

În acest an, Ziua Internațională a Muzeelor are genericul: „Conexiuni intermuzeale: noi abordări, noi provocări”.

În anul 2017, circa 36 de mii de muzee din întreaga lume au participat la programul Zilei Internaționale a Muzeelor și respectiv, Noaptea Muzeelor.

În Republica Moldova există 124 de muzee. Șase dintre acestea, având 12 filiale, sunt muzee naționale. 94 de muzee sunt subordonate autorităților locale, 19 muzee sunt deschise în cadrul ministerelor și altor instituții, iar 5 muzee sunt private.

Autor:Ion Panfil
Foto: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.