Republica Moldova participă la cea de-a 71- a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății

Date:

Share post:

În perioada 21-26 mai a.c., la Geneva, se desfășoară cea de-a 71-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, la care participă toate țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Republica Moldova fiind reprezentată de secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Boris Gîlca. 

În acest an, în cadrul evenimentului,  sunt discutate o serie de subiecte ce țin de activitatea OMS,  prioritățile pentru Programul general de lucru 2019-2023, promovarea sănătății, acoperirea universală cu servicii medicale, abordarea situațiilor de urgență în materie de sănătate, prevenirea și controlul bolilor comunicabile și non-comunicabile, precum și consolidarea sistemelor de sănătate, se arată într-un comunicat.

În cadrul forului suprem al OMS, va fi discutat și semnat al 13-lea Program General de lucru pentru anii 2019-2023, care va fi axat pe trei obiective principale și care va ghida OMS în următorii ani: 1) Acoperirea universală cu servicii medicale, oricând și oriunde, 2) prevenirea și abordarea situațiilor de urgență și 3) promovarea sănătății la toate etapele vieții.

Secretarul general de stat, Boris Gîlca, va avea un discurs în cadrul sesiunii plenare din 23 mai 2018, în care va vorbi despre angajamentul și acțiunile Republicii Moldova privind accesul universal la servicii medicale.

De asemenea, Secretarul general de stat are planificată o întrevedere bilaterală cu Zsuzsanna Jakab, Director Regional al Biroului OMS pentru Regiunea Europeană, cu reprezentanții GAVI – Alianța Globală pentru Vaccine și Imunizare cu care va discuta despre  asigurarea durabilității financiare a Programului de Imunizări din Republica Moldova și creșterea accesului universal la imunizări, precizează aceeași sursă.

De menționat că la ora actuală, Boris Gîlca a avut deja un șir de întrevederi cu Sorina Pintea, ministrul sănătății din România, Valery Malashko, ministrul sănătății din Belarus, Park Neunghio, ministrul sănătății din Korea, cu Hans Kluge, Director Departamentul Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică de la Biroul Regional OMS, cu  Lucica Ditiu, Directorul Executiv STOP TB Partnership, cu Melvin Spigelman, Președinte TB Alliance din SUA cu care a discutat asupra reformelor inițiate de țara noastră în domeniul sănătății, provocările dar și necesitatea oferirii în continuare a expertizei și suportului tehnic pentru realizarea acestora.

Adunarea Mondială a Sănătății este structura decidentă supremă pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi reunește anual,  reprezentanți de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizației.

Din câte se știe, colaborarea dintre OMS şi Republica Moldova este reglementată prin Acordul de Bază semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994, OMS fiind unul dintre principalii partenerii internaționali strategici ce acordă suport sistemului național de sănătate.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Boris Gîlca Facebook
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.