MSMPS va colabora cu Camera de Comerț și Industrie pentru dezvoltarea pieții forței de muncă în Republica Moldova

Date:

Share post:

Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale ( MSMPS ) a semnat, marți, un Acord de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, privind dezvoltarea unui parteneriat continuu și eficient pentru elaborarea și implementarea politicilor pe piața muncii.

Acordul va contribui la dezvoltarea pieței forței de muncă, prin susținerea învățământului profesional tehnic și formării continue conform cerințelor pieței muncii, stabilirea unui mecanism de analiză și informare despre piața muncii și dezvoltarea Observatorului pieței muncii, corelarea cererii și ofertei de forță de muncă și identificarea și crearea mai multor locuri de muncă.

Camera de Comerț și Industrie este un partener strategic, reprezentând mediul privat și trebuie să fie implicat în luarea deciziilor de politici publice. Sunt sigură că colaborarea ambelor instituții va contribui la promovarea politicilor în domeniul pieței muncii în conformitate cu cerințele agenților economici și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari.

Documentul prevede organizarea în comun a activităților de informare și consultare a agenților economici privind politica de stat în domeniul ocupării forței de muncă, dezvoltarea și sporirea funcționalității Comitetelor Sectoriale pentru formarea profesională din Republica Moldova, stabilirea parteneriatelor sociale la nivelul ramurilor economiei în domeniul formării profesionale, ghidarea și orientarea în carieră a tienrilor, cât și instruirea și certificarea competenților șomerilor.

Ne dorim o forță de muncă bine pregătită și competitivă în țara noastră, care să corespundă cerințelor angajatorilor, în acest sens, aveți tot suportul nostru pentru realizarea acestui scop”, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Serghei Harea.

Acordul a fost semnat pe o perioadă nedeterminată. La moment, cu statut de șomer sunt înregistrate 16742 de persoane, iar de la începutul anului, au fost angajate în câmpul muncii 7933 persoane.

Menționăm că, la etapa actuală este în proces de implementare Planul național de acțiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă pe anii 2017-2021, printr-un șir de acțiuni care vor contribui la crearea locurilor de muncă, consolidarea legăturii între piaţa muncii şi sistemul de formare profesională, facilitarea reintegrării cetăţenilor reîntorşi de peste hotare, asigurarea accesului străinilor la piaţa forţei de muncă, precum și îmbunătăţirea guvernării pieţei muncii, prin perfecționarea cadrului legal şi implementarea noilor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă.

Autor: Sofia Filip
Foto:Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale
spot_img

Articole asemănătoare

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț. 

Noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul …

Noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ... Pentru a afla mai multe amănunte în acest sens, citim articolul care urmează.

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în textul pe care îl redăm în continuare la Infoanunț.