Republica Moldova va avea o rețea de Ambasadori digitali

Date:

Share post:

Republica Moldova este o țară emergentă cu potențial de creștere economică. Promovarea intereselor și oportunităților economiceale țării prin corpul diplomatic este o platformă strategică pentru consolidarea dialogului cu partenerii externi și identificarea unor pași concreți pentru stabilirea parteneriatelor bilaterale. Trebuie exploatate la maxim posibilitățile economice ale țării pentru a crea oportunități atât investiționale, cât și pentru deschiderea noilor uși de acces a produselor autohtone pe piețele externe”. Afirmația a fost făcută de Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii, la reuniunea sectorială de marți cu Ambasadorii Republicii Moldova peste hotarele țării.

Ministrul Chiril Gaburici a mai menționat că imaginea Republicii Moldova peste hotarele țării trebuie promovată prin proiectele social economice și rezultatele implementării reformelor structurale. Avantajele amplasării geografice a Moldovei, oportunitățile oferite potențialilor investitori prin intermediul zonelor economice libere și Parcurilor IT sunt principalele aspecte care pot fi promovate de către corpul diplomatic al țării. Canalele cele mai accesibile și eficiente de promovare a acestor avantaje și indicatori economici sunt Birourile comercial-economice create în cadrul Ambasadelor acreditate peste hotare, care au o contribuție semnificativă la eficientizarea diplomației economice.

Ambasadorii Republicii Moldova sunt principalii promotori ai țării. Promovarea schimburilor comerciale, atragerea investițiilor străine și facilitarea transferului de tehnologii, precum și dezvoltarea cooperării cu instituțiile și organizațiile economice internaționale sunt platformele de discuții între Ministerul Economiei și Infrastructurii și corpul diplomatic”, a mai adăugat Chiril Gaburici.

Totodată, secretarii de stat ai Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), au prezentat domeniile de activitate și proiectele realizate privind dezvoltarea sectorului de transport, drumuri, parcurilor IT și industriale, dezvoltarea mediului de afaceri, securității energetice, precum și cooperarea internațională pentru promovarea exportului, importului și atragerea investițiilor. De asemenea, reprezentanții MEI au specificat că sectorul IT se dezvoltă rapid și Republica Moldova vine cu o ofertă generoasă pentru companiile din sectorul TIC prin intermediul Parcurilor IT care trebuie promovate peste hotarele țării.

Pentru a asigura nivelul necesar de promovare a realizărilor și oportunităților oferite de țara noastră pe domeniul tehnologiei informației, Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de pregătire a inițiativei privind crearea unei rețele de Ambasadori digitali ai Republicii Moldova peste hotarele țării. Aceasta urmează să facilliteze integrarea pe piața globală a înaltelor tehnologii  prin atragerea investițiilor”, a mai adăugat Chiril Gaburici.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții corpului diplomatic au expus opiniile și propunerile în vederea stabilirii unei conlucrării eficiente cu MEI pentru promovarea potențialului economic al țării și prezentarea oportunităților și facilităților investiționale. În context, părțile au menționat că mizează pe intensificarea cooperării bilaterale în domeniul inovațiilor și tehnologiilor informaționale, realizarea misiunilor de afaceri și participarea la business forumuri bilaterale, având ca scop studierea pieței locale, dezvoltarea potențială a relațiilor comerciale, atragerea potențialilor investitori și promovarea exporturilor.

Autor: Sofia Filip
Foto: Ministerul Economiei și Infrastructurii
spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.