MSMPS va colabora cu Camera de Comerț și Industrie pentru dezvoltarea pieții forței de muncă în Republica Moldova

Date:

Share post:

Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale ( MSMPS ) a semnat, marți, un Acord de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, privind dezvoltarea unui parteneriat continuu și eficient pentru elaborarea și implementarea politicilor pe piața muncii.

Acordul va contribui la dezvoltarea pieței forței de muncă, prin susținerea învățământului profesional tehnic și formării continue conform cerințelor pieței muncii, stabilirea unui mecanism de analiză și informare despre piața muncii și dezvoltarea Observatorului pieței muncii, corelarea cererii și ofertei de forță de muncă și identificarea și crearea mai multor locuri de muncă.

Camera de Comerț și Industrie este un partener strategic, reprezentând mediul privat și trebuie să fie implicat în luarea deciziilor de politici publice. Sunt sigură că colaborarea ambelor instituții va contribui la promovarea politicilor în domeniul pieței muncii în conformitate cu cerințele agenților economici și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari.

Documentul prevede organizarea în comun a activităților de informare și consultare a agenților economici privind politica de stat în domeniul ocupării forței de muncă, dezvoltarea și sporirea funcționalității Comitetelor Sectoriale pentru formarea profesională din Republica Moldova, stabilirea parteneriatelor sociale la nivelul ramurilor economiei în domeniul formării profesionale, ghidarea și orientarea în carieră a tienrilor, cât și instruirea și certificarea competenților șomerilor.

Ne dorim o forță de muncă bine pregătită și competitivă în țara noastră, care să corespundă cerințelor angajatorilor, în acest sens, aveți tot suportul nostru pentru realizarea acestui scop”, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Serghei Harea.

Acordul a fost semnat pe o perioadă nedeterminată. La moment, cu statut de șomer sunt înregistrate 16742 de persoane, iar de la începutul anului, au fost angajate în câmpul muncii 7933 persoane.

Menționăm că, la etapa actuală este în proces de implementare Planul național de acțiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă pe anii 2017-2021, printr-un șir de acțiuni care vor contribui la crearea locurilor de muncă, consolidarea legăturii între piaţa muncii şi sistemul de formare profesională, facilitarea reintegrării cetăţenilor reîntorşi de peste hotare, asigurarea accesului străinilor la piaţa forţei de muncă, precum și îmbunătăţirea guvernării pieţei muncii, prin perfecționarea cadrului legal şi implementarea noilor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă.

Autor: Sofia Filip
Foto:Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale
spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.