Republica Moldova continuă implementarea proiectului de interconectare energetică cu România

Date:

Share post:

Aspectele privind implementarea proiectului de interconectare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României au fost discutate joi, la Chișinău, într-o ședință prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Șeful Executivului a subliniat importanța avansării în realizarea proiectelor ce vor contribui la dezvoltarea pieței de energie electrică și sporirea nivelului de securitate energetică .

În acest context, s-a concluzionat asupra fezabilității continuării proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată. Astfel, autoritățile vor trece la implementarea proiectului prin construcția primului modul al stației back-to-back, cu capacitatea de 300 MW, în stația electrică de transformare Vulcănești. Pentru îndeplinirea condițiilor de fezabilitate tehnico-economică a acestei etape, UE urmează să decidă asupra alocării întregii componente a grantului în valoare de 40 milioane de euro.

De asemenea, proiectul va fi susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și Banca Europeană de Investiţii. Adițional, în anul curent urmează a fi negociat și semnat Acordul de finanțare cu Banca Mondială pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău.

În același timp, vor continua eforturile în vederea implementării proiectului de interconectare comună a Republicii Moldova și Ucrainei cu ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică).

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Video: Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Și alte informații suplimentare

Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Aceasta este tema articolului pe care îl redăm în cele ce urmează.

Când va avea loc o nouă săptămână a tehnologiei – Bucharest Tech Week ?

Când va avea loc o nouă săptămână a tehnologiei - Bucharest Tech Week ? Mai multe amănunte, în articolul care urmează.

Ziua Internațională a Poeziei va fi sărbătorită joi. Unde?

Ziua Internațională a Poeziei va fi sărbătorită joi, 21 martie 2024, ora 17,00, printr-un recital de poezie și muzică sub titlul Serile Bacoviene - „Eu știu să mă prefac că sunt fericit”.

Exclusiv: Cuvântul săptămânii care va aduce împlinire pe toate planurile vieții este…

Cuvântul săptămânii care va aduce împlinire pe toate planurile vieții este... Pentru a afla cuvântul, citiți materialul care urmează, scris din suflet, cu suflet, pentru suflete minunate precum toți cititorii Infoanunț.