La Chișinău, anul universitar a început cu examinarea condițiilor de trai în căminele studențești

Date:

Share post:

Luni, 3 septembrie a.c, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a participat la o ședință cu rectorii universităților, unde s-a vorbit despre rezultatele admiterii în ciclul I – studii superioare de licență și ciclul II, master pentru anul universitar 2018-2019. În același context s-a discutat și despre condițiile de trai în căminele unde sunt cazați studenții.

Vă felicit cu ocazia începutului noului an academic și vă doresc să aveți parte de performanțe și realizări frumoase. Dar să știți că mai este mult de muncit la capitolul management instituțional și gestionarea corectă a resurselor financiare, iar condițiile precare din unele cămine studențești confirmă acest lucru. Vă rog să vă sesizați și să întreprindeți toate măsurile necesare pentru redresarea situației”, a spus ministrul Monica Babuc.

Oficialul de la Ministerul Culturii și Învățământului, Monica Babuc, le-a mulțumit rectorilor pentru prezență, dar mai ales pentru modul în care au gestionat procesul de admitere în universități, care a decurs fără incidente și a fost cât se poate de transparent. De asemenea, le-a adus la cunoștință că înainte de ședință a efectuat vizite inopinate la mai multe cămine studențești, pentru a se documenta în privința condițiilor de trai precizat ministrul.

Ministrul Monica Babuc a întreprins ieri mai multe vizite neprogramate la Căminele nr. 4 și nr. 12 ale Universității de Stat din Moldova, unde sunt cazați studenți de la Facultățile de Jurnalism, Științe Economice, Drept, Istorie și Filosofie, și la Căminul nr. 6 al Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, unde locuiesc studenți de la Facultățile de Științe ale Educației și Informatică și Istorie și Geografie.

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele admiterii la studiile superioare de licență și master, astfel:

  • 4.509 de studenți (92% din plan) au fost înmatriculați la locurile cu finanțare bugetară la ciclul I, licență
  • 397 locuri bugetare (în comparaţie cu 700 locuri în sesiunea 2017) rămânând vacante
  • 7.733 de studenți (cca 57% din planurile instituțiilor) au fost înmatriculați la locurile cu taxă la ciclul I, licență
  • 2.871 de masteranzi (99% din plan) au fost înmatriculați la locurile cu finanțare bugetară la ciclul II, master
  • 5 locuri bugetare rămânând vacante
  • 2.038 de masteranzi au fost înmatriculați (cca 46% din planurile instituțiilor). la locurile cu taxă la ciclul II, master

Totodată, la cota-parte pentru absolvenții raioanelor de est au fost înmatriculate 159 de persoane, ceea ce constituie 58% din locurile planificate de Guvern, iar la cota de 15% au fost înmatriculate 312 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din locurile bugetare oferite categoriilor socialmente vulnerabile.

Și în sesiunea de admitere din acest an, cele mai solicitate specialități au rămas aceleași ca și în anii precedenți:

  • Drept – 18 cereri / 1 loc;
  • Finanțe – 15 cereri / 1 loc;
  • Contabilitate – 12 cereri / 1 loc;
  • Tehnologii informaționale şi comunicaționale – 6 cereri / 1 loc;
  • Arhitectură – 4 cereri /1 loc;
  • Tehnologia și managementul alimentației publice – 3 cereri /1 loc

La solicitarea USM şi UTM, la domeniul TIC au fost transferate locuri bugetare de alte specialităţi. Astfel, în acest an au fost înmatriculate la domeniul TIC peste 580 persoane cu finanţare bugetară (în plan erau doar 450 de locuri bugetare).

Menționăm că în sesiunea de admitere 2018 înmatricularea la ciclul I – studii superioare de Licență s-a organizat la 169 de specialități, oferta fiind de 4.906 locuri bugetare, iar la Master 2.876 de locuri finanțate din bugetul de stat, în 17 instituții de învățământ de stat și 9 instituții private.

Autor: Stelly Rusnac
Foto: Ministerul Culturii și Învățământului

 

spot_img

Articole asemănătoare

KUNDALINI ACTIVATION – DANSUL SINELUI. Acum, în orașul IAȘI

KUNDALINI ACTIVATION - DANSUL SINELUI . în orașul IAȘI. Mai multe despre această metodă fascinantă cu rezultate uimitoare dar și despre evenimentul propriu-zis în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Exclusiv: Despre un sistem de resetare nutrițională, pentru un stil de viață în echilibru

Exclusiv: Azi, despre un sistem de resetare nutrițională, pentru un stil de viață în echilibru. La baza vieții se află cei doi piloni de bază...

Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu … Unde?

Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu ... Unde? Aceasta este tema materialul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Un nou rector la Universitatea din …

Un nou rector la Universitatea din ... Mai multe informații în Revista Presei de la Infoanunț.