Danemarca continuă să susțină agrigultorii din Republica Moldova

Date:

Share post:

Joi, 20 septembrie 2018, Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, a apreciat interesul tinerilor din țara noastră de a cunoaște metode și tehnologii moderne de dezvoltare a agriculturii și și-a exprimat disponibilitatea de a susține în continuare schimbul de experiență și bune practici în domeniu, cât și parteneriatul bilateral pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural.

Întrevederea oficialilor al Secretarului General de Stat, Iurie Ușurelu cu Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, a avut loc la ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din R. Moldova.

Suntem onorați de suportul acordat pentru crearea condițiilor favorabile pentru tinerii antreprenori, sporirea investițiilor în economia rurală și consolidarea capacităților gospodăriilor tinerilor din zona rurală, inclusiv crearea de noi locuri de muncă. În continuare o provocare pentru sectorul agricol din țara noastră  sunt schimbările climatice, ce afectează producția agricolă și tehnica agricolă performantă pentru a spori rentabilitatea. La capitolul priorități, ministerul promovează politicile de dezvoltare a agriculturii ecologice, politicile de dezvoltare durabilă a sectorului zootehnic, precum și procesarea calității produselor agricole”, a declarat Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu, în cadrul discuțiilor cu oficialii din Danemarca.

Oficialul din Republica Moldova a subliniat rolul important al Guvernului Danemarcei, în calitatea de co-finanțator, la implementarea Proiectelor de Dezvoltare Rurală, în perioada 2011 – 2018, când tinerilor antreprenori din R. Moldova le-au fost acordate granturi în valoare de 9 mln dolari SUA, precum și a vorbit despre provocările și prioritățile sectorului agricol din această regiune.

Circa 900 de tineri au beneficiat de granturi pentru a dezvolta afaceri în domeniul agricol și neagricol. De asemenea, au fost organizate instruiri pre și post finanțare. Au fost create peste 2500 de locuri noi de muncă și implicate în viața economică 270 de femei. Tinerii  implicați au avut posibilitatea de a participa la instruirile axate pe dezvoltarea abilităților și capacităților antreprenoriale, de gestionare a unei afaceri, de aprofundare a cunoștințelor și elaborarea de sine stătător a unui plan de afaceri. De altfel, antreprenorii începători au acumulat cunoștințele necesare pentru completarea unei cereri de creditare şi și-au dezvoltat abilitățile de negociere a unui credit la instituțiile financiare”, a menționat și Victor Roșca, directorul UCIP-IFAD.

La întrevedere au participat și reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP-IFAD), care au prezentat rezultatele obținute în perioada de implementare a programului de susținere a tinerilor antreprenori finanțat de Guvernul Regatului Danemarcei.

Stelly Rusnac

Foto:  www.madrm.gov.md

spot_img

Articole asemănătoare

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când?

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când? La acerastă întrebare răspundem în cele ce urmează.

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Video

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Aceasta este subiectul despre care vorbim azi, la Infoanunț.

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Foto

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film.

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de … Foto

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de ... Cine, unde și mai ales când, în cele ce urmează.