Moody’s a confirmat ratingul pe termen lung al Republicii Moldova la “B3”

Date:

Share post:

Moody’s Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al Republicii Moldova la “B3” şi a menţinut perspectiva la stabilă.

Agenția de evaluare financiară informează că decizia vine în urma creşterii economice solide, ponderată de nivelul scăzut de bogăţie şi dificultăţile economice structurale, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar.

Ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la “B2” şi, respectiv, “Caa1”, în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la “B2”.

Decizia de confirmare a calificativelor “B3” echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice şi de export reduse şi soliditatea instituţională limitată, faţă de datoria guvernamentală moderată şi progresele înregistrate în programul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea rezolvării vulnerabilităţilor din sectorul bancar.

Experții Moody’s apreciază că economia Republicii Moldova a cunoscut o creștere solidă în primul semestru din 2018, PIB-ul real înregistrând un avans anual de 4,5%, faţă de o expansiune de 2,9% în perioada similară din 2017. Creşterea a fost susţinută de consumul privat robust, sprijinit de banii trimişi de cetăţenii care lucrează în străinătate şi de majorarea investiţiilor. Avansul exporturilor a fost solid, reflectând mediul extern favorabil şi sporirea integrării comerciale cu UE, deşi contribuţia exporturilor nete rămâne negativă din cauza avansului mai puternic al importurilor. Expansiunea economiei ar urma să continue în 2019, dar într-un ritm mai lent.

Moody’s se aşteaptă ca avansul PIB-ului să rămâne relativ ridicat, aproape de 4% în perioada 2019-2020, susţinut de consumul privat robust. Presiunile pozitive asupra ratingului ar putea apărea în urma continuării reformelor din sectorul financiar, alături de întărirea profilului de guvernare al ţării. Rezolvarea impedimentelor structurale – cum ar fi mediul economic slab şi lipsa forţei de muncă – ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativului Republicii Moldova.

În schimb, ratingul ar putea fi revizuit în scădere dacă va exista o creştere a riscurilor politice care să aibă ca rezultat o încetinire sau o modificare a progreselor reformelor realizate în programul cu FMI sau atitudinea fiscală va fi mai puţin prudentă, erodând profilul fiscal relativ favorabil al Guvernului. Deşi este puţin probabil, calificativul Republicii Moldova ar putea fi înrăutăţit dacă se deteriorează rapid condiţiile din Transnistria.

Autor: Sofia Filip
Foto: Moody’s Investors Service
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.