Campanie de conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool, în R. Moldova

Date:

Share post:

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău transmite printr-un anunț informativ că, pentru  prevenirea riscului asociat consumului de alcool și în vederea implementării deciziei Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere din 10 octombrie 2019, în perioada 01 – 30 noiembrie 2019 în R. Moldova se vor organiza şi desfăşura acțiuni de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool.

Scopul acestor acțiuni este reducerea impactul consumului de alcool în rândul populaţiei din Republica Moldova prin:

  • informarea populaţiei;
  • schimbarea percepţiilor şi atitudinilor faţă de consumul de alcool;
  • adoptarea unor noi comportamente.

Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.

Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool, se arată în același comunicat media.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

Numeroase cercetări naționale și studii atestă că în Republica Moldova:

–        circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;

–        80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;

–        32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;

–        81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;

–        13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.

Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor, ne informează același comunicat emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...