Bucureștiul, orașul care niciodată nu doarme

Date:

Share post:

Artiștii străini iubesc Bucureștiul. Ei spun că pulsul acestei capitale europene se simte într-un ritm care lor le place și care îi face să îndrăgească viața din „orașul care niciodată nu doarme”.

Noga este unul dintre mulții fani pe care Bucureștiul îi are în rândul străinilor care trăiesc aici. Tânăra de 26 de ani s-a născut în Haifa, Israel. Cel de-al doilea prenume al său, Ana-Maria, amintește de originile românești ale familiei sale. Tocmai aceste origini au făcut-o să-și caute rădăcinile și să vină în România pentru a se realiza ca artist.

Chiar dacă s-a născut și a crescut în Israel, Noga Ana-Maria Abramovici a simțit mereu că locul ei nu este acolo. Sentimentul acesta a apărut, poate, ca urmare a istoriei pe care familia sa o are. Părinții tinerei au emigrat în Israel acum mai bine de 30 de ani, în perioada în care evreii din toată lumea își căutau locul în acest stat tânăr. Nu și-au uitat însă legăturile cu țara din care au plecat, iar în casa în care Noga a crescut a existat o puternică influență românească.

Făcând parte dintr-o familie cu dragoste pentru artă, Noga a urmat, de la patru ani, cursuri de vioară și pian, dar și de dans și pictură. „Până la urmă am realizat că muzica este destinul meu și că este singura cale prin care eu pot să mă exprim din toate punctele de vedere. Niciodată nu mă gândesc să fac altceva în viață”, declară tânăra.

Bucureștiul este plin de artiști din toate domeniile

Imediat ce a terminat liceul, la 17 ani, Noga și-a dorit să vină să studieze la București. Din păcate nu și-a putut pune în aplicare acest plan, așa că a trebuit să se îndrepte către Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. La 19 ani a început deja să profeseze, fiind angajată în Orchestra Simfonică din Haifa.

Violonista Noga Ana-Maria Abramovici și-a început viața de la zero în București.

Nu și-a neglijat însă nicio secundă proiectele care aveau să o sprijine să își împlinească visul de a studia la Universitatea Națională de Muzică București. „Întotdeauna am simțit legătura adâncă cu rădăcinile mele românești și am fost sigură că aici o să ajung să trăiesc într-o zi”, punctează tânăra.

Nu a fost singurul motiv care a împins-o să părăsească Israelul. Noga susține că, în țara sa natală, cultura nu mai este valorizată așa cum ar trebui. Mai mult, generația tânără nu manifestă niciun fel de deschidere către muzica clasică, astfel că unui artist de tipul ei îi este foarte greu să se realizeze profesional. „Am ales să plec de acolo și să încep un nou capitol în viața mea. Bucureștiul a fost prima mea opțiune, mai ales că îmi doream foarte mult să studiez cu domnul profesor Gabriel Croitoru, un violonist și dascăl excelent, cu renume pe plan internațional. Am avut marea onoare să mă accepte ca unul dintre studenții săi, iar astăzi, pe lângă proiectele artistice în care sunt implicată, studiez vioara la Universitatea Națională de Muzică București”, amintește Noga.

Până să ajungă la București, nu prea i-a plăcut orașul. Primul contact pe care l-a avut cu viața de aici a speriat-o, deoarece oamenii i s-au părut foarte agitați, nervoși. „Dar cu timpul pot să spun că m-am îndrăgostit de București și a început să-mi placă foarte mult. Cred că sentimentul acesta s-a dezvoltat pe măsură ce am cunoscut oameni minunați, care mi-au arătat altă față a orașului. Îmi plac mult oamenii din București, sunt foarte deschiși. De asemenea, îmi place că orașul acesta niciodată nu „doarme”, mereu găsești ce să faci și în timpul nopții”, precizează violonista.

În plus, a descoperit că Bucureștiul este plin de artiști din toate domeniile, că „orașul trăiește și respiră prin artă. Am impresia că toți artiștii sunt conectați între ei, că se respectă unul pe altul. Noi, muzicienii, ne cunoaștem între noi și chiar ne ajutăm”.

„Generația tânără m-a ajutat să mă integrez”

Venirea în București a însemnat o schimbare importantă în viața sa. Noga a decis să nu-și echivaleze studiile făcute în Israel, așa că a luat-o de la zero în Capitala României. „Am vrut să studiez cât mai mult cu domnul profesor Gabriel Croitoru, așa că nu mi-am echivalat studiile. Mi-a fost foarte greu în primul an de facultate, mai ales că eram mult mai mare decât colegii mei. Nu cunoșteam pe nimeni, îmi era frică să vorbesc în română din cauza accentului, dar și de teamă să nu fac greșeli. Aproape că nu interacționam cu nimeni. Ajutorul mi-a venit de la generația aceasta tânără din România care m-a surprins. Tinerii de aici sunt foarte deschiși, te primesc și te ajută să te integrezi, te ajută cu ce ai nevoie. În anul doi, am început să fiu cunoscută printre muzicieni și m-au invitat să cânt alături de ei. Îi mulțumesc pe această cale domnului Radu Chișu, concert-maestrul Cameratei Regale, care are încredere în mine și mă cheamă în fiecare proiect alături de el”, declară violonista din Israel.

Noga a cântat pe toate scenele mari din București.

Tânăra artistă are colaborări profesionale foarte multe: cântă cu Orchestra Română de Tineret, dar este implicată și în proiecte derulate de Filarmonica George Enescu. S-a integrat perfect în viața artistică din Capitala României, cunoscând mulți instrumentiști care au sprijinit-o și au recomandat-o pentru proiecte. „În București, acolo unde am început totul de la zero, o viață nouă, nu am fost sigură că o să reușesc. Acum lucrez alături de cei mai buni muzicieni, am parte de cei mai buni profesori și cânt pe cele mai importante scene din oraș. Am multe proiecte cu anumite orchestre din București și din străinătate. În paralel, studiez foarte mult pentru a mă dezvolta profesional”, mărturisește tânăra.

Își dorește să rămână în București

Tânăra din Israel a ajuns să îndrăgească agitația din București.

Noga nu ascunde faptul că își dorește să se stabilească definitiv în București. Dar până când i se va împlini acest vis, ea se bucură de tot ceea ce i se întâmplă, iar momentele de relaxare și le petrece la Ateneul Român, despre care spune că este un loc plin de magie și de energie, un loc de poveste în care studiază ore întregi fără a simți un strop de oboseală. „La Ateneul Român, simt că mă pierd în timp și simt că toată supărarea și răutatea din lume se opresc. E incredibilă energia din acest loc. Câteodată mă și sperie. Din acest loc pleci cu mintea și sufletul curățate de tot ce e negativ. E pur și simplu un loc magic.”

În momentele sale de liniște îi place „să se piardă” prin Centrul Vechi, un alt colț din București pe care îl iubește pentru atmosferă, pentru amestecul dintre generații, pentru mixul cultural.

Nici Parcul Cișmigiu nu-i este străin. Aflat în apropierea Conservatorului, locul acesta a ajutat-o să treacă peste multe momente grele. Aici „s-a ascuns” atunci când i-a fost greu și s-a simțit singură.

Recunoaște că nicăieri în lume nu este simplu să trăiești din artă, dar, din ce a observat ea, Bucureștiul are o viață cultural intensă, cu multe concerte, cu teatre, operă… Este un oraș prietenos cu tinerii, dar și cu străinii.

Arta implică multă muncă. Totuși, eu cred că se poate trăi din artă. Nu trăiești în mare bogăție, dar trăiești fericit că faci ceea ce îți place. Cred că cel mai important este să faci ceea ce îți place și ceea ce te face fericit. Arta este cel mai mare cadou pe care l-a primit omenirea. De aceea trebuie să o apreciem și să o sprijinim”, afirmă Noga.

Trasee turistice organizate

Toți artiștii recomandă Parcul Cișmigiu pentru relaxare.

În urma experienței pe care Noga a căpătat-o în București, am rugat-o pe Noga să-mi spună ce ar trebui schimbat în ceea ce privește imaginea orașului. Tânăra violonistă a indicat, în primul rând, curățenia pe străzi ca fiind o problemă care trebuie rezolvată. De asemenea, a spus că ar trebui găsite soluții pentru a se adăuga ceva culoare în peisajul gri generat de blocurile comuniste.

Într-un oraș cu atât de multe locuri de vizitat, Noga crede că se impune realizarea unor trasee turistice organizate, astfel încât vizitatorii să aibă ocazia să descopere frumusețile reale ale orașului. Indică în acest sens un tur organizat la monumentele istorice din Capitala României, dar și realizarea unui site în care sunt redate toate posibilitățile oferite de București. „În afară de aceste mici schimbări, cred că Bucureștiul îndeplinește toate cerințele și dorințele turiștilor din toate categoriile”.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe

 

spot_img

Articole asemănătoare

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste … mii de ori pentru copiii aflați în dificultate

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste ... mii de ori pentru copiii aflați în dificultate.

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași…

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț.