A 36-a ediție a Campaniei spaniole de cercetare în Antarctica găzduiește 26 de proiecte științifice

Date:

Share post:

Participă peste 230 de persoane, inclusiv oameni de știință și personal tehnic și de sprijin logistic.
Proiectele acoperă discipline atât de diverse precum dinamica ghețarilor, speciile invazive, biometeorizarea rocilor, geochimia vulcanilor, ecologia și biogeografia pinguinilor.

Nava de cercetare oceanografică (BIO) Hesperides va dezvolta un proiect axat pe relația dintre atmosferă și ocean a aerosolilor, pe lângă faptul că va oferi sprijin logistic pentru mai multe proiecte științifice dezvoltate în baze, unul dintre acestea privind ecologia bentonică, care include activități de scufundări.

Pe lângă proiectele spaniole, la care participă oameni de știință de alte naționalități, se va oferi sprijin logistic pentru proiecte din Chile, Germania, Portugalia, Canada și Columbia.

În prezent, Hesperides oferă sprijin logistic pentru trei proiecte științifice care au nevoie să își dezvolte activitățile în mediul din Insulele Shetland de Sud și din Peninsula Antarctică.

Se așteaptă ca mai multe proiecte să își desfășoare activitățile în tabere nepermanente, în principal în tabăra internațională din Peninsula Byers, menținută de Spania pe insula Livingston, la două ore de navigație de la BAE Juan Carlos I, potrivit media externă.

Date informative

Antarctica nu aparţine nici unui stat şi este administrată pe baza unui tratat internaţional prin care se interzice exploatarea sau supremaţia cuiva asupra acestui teritoriu. Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961 fiind semnat în total de 47 de țări, face din Antarctica o rezervație științifică, stabilește libertatea de cercetare științifică și interzice activitățile militare pe continent, dar nu și prezența personalului militar.

Primii semnatari au fost urmatoarele 12 țări: Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite. Tratatul Antarcticii in intregime, il puteti citi Aici.

Baza ştiinţifică Law-Racoviţă (din golful Prydz, Antarctica de Est) este denumită astfel în onoarea primului biolog care a studiat viaţa din Antarctica, savantul român Emil Racoviţă, cu ocazia primei expediţii ştiinţifice care a iernat în Antarctica, nava Belgica, în perioada 1897-1899 şi a lui Philip Law, primul cercetător australian în zona Larsemann Hills (în 1958). La data de 9 decembrie 2011, staţia a primit noua denumire Law-Racoviţă-Negoiţă ca recunoaştere internaţională pentru contribuţia exploratorului român Teodor Negoiţă la dezvoltarea ştiinţelor antarctice. Mai mult click aici.

spot_img

Articole asemănătoare

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Foto

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Răspunsul îl aflăm în cele ce urmează. În perioada

„Comoara din Dorobanți”- o aplicație de explorare urbană

„Comoara din Dorobanți”- o aplicație de explorare urbană. Traseu- joc disponibil de sâmbătă 15 martie 2025, de la ora...