„Aleea cu amintiri”

Date:

Share post:

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită miercuri, 20 aprilie 2022, orele 1200, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Aleea cu amintiri” – autor Delia Velescu.

Delia Velescu, aflată la cea de a treia expoziție personală la muzeul din Năsăud, este nepoata vestitului tipograf bistrițean George Matheiu (1869-1938), originar din Salva, prieten și coleg de clasă la Gimnaziul din Năsăud cu poetul George Coșbuc și care, ulterior, a înființat prima tipografie românească din Bistrița, unde s-au tipărit numeroase volume și periodice de referință pentru începutul secolului XX.

Autoarea expoziţiei s-a născut la Bistrița, mama ei Theodora-Luisa, fiind cel mai mic dintre copii lui George Matheiu, după cum se arată într-un anunț informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

În timpul ocupației horthyste, împreună cu părinții a plecat în refugiu la Turnu Măgurele, de unde s-a întors la Bistrița la sfârșitul războiului. Ulterior, s-a stabilit la București, unde a activat la Institutul de Studii și Proiectări Îmbunătățiri Funciare. A dovedit de timpuriu înclinații literare și artistice, pe lângă talentul de pictoriță fiind semnatara mai multor volume, în care valorifică, cu succes, amintirile legate de copilărie și locurile natale. A fost căsătorită cu Șerban Velescu, un distins și apreciat traducător de limbă franceză.

În același context, trebuie reamintit și faptul că, în ultimii ani, Delia Velescu a donat muzeului din Năsăud numeroase obiecte legate de viața și activitatea tipografului George Matheiu, constând din cărți, fotografii, tablouri, documente sau obiecte personale. Alte obiecte, cu semnificație etnografică, au fost îndreptate în urmă cu opt ani către muzeul din Bistrița. Manager, Alexandru Gavrilaș.

Text și foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.