sâmbătă, septembrie 23, 2023
21.8 C
București
spot_img

„Aleea cu amintiri”

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită miercuri, 20 aprilie 2022, orele 1200, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Aleea cu amintiri” – autor Delia Velescu.

Delia Velescu, aflată la cea de a treia expoziție personală la muzeul din Năsăud, este nepoata vestitului tipograf bistrițean George Matheiu (1869-1938), originar din Salva, prieten și coleg de clasă la Gimnaziul din Năsăud cu poetul George Coșbuc și care, ulterior, a înființat prima tipografie românească din Bistrița, unde s-au tipărit numeroase volume și periodice de referință pentru începutul secolului XX.

Autoarea expoziţiei s-a născut la Bistrița, mama ei Theodora-Luisa, fiind cel mai mic dintre copii lui George Matheiu, după cum se arată într-un anunț informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

În timpul ocupației horthyste, împreună cu părinții a plecat în refugiu la Turnu Măgurele, de unde s-a întors la Bistrița la sfârșitul războiului. Ulterior, s-a stabilit la București, unde a activat la Institutul de Studii și Proiectări Îmbunătățiri Funciare. A dovedit de timpuriu înclinații literare și artistice, pe lângă talentul de pictoriță fiind semnatara mai multor volume, în care valorifică, cu succes, amintirile legate de copilărie și locurile natale. A fost căsătorită cu Șerban Velescu, un distins și apreciat traducător de limbă franceză.

În același context, trebuie reamintit și faptul că, în ultimii ani, Delia Velescu a donat muzeului din Năsăud numeroase obiecte legate de viața și activitatea tipografului George Matheiu, constând din cărți, fotografii, tablouri, documente sau obiecte personale. Alte obiecte, cu semnificație etnografică, au fost îndreptate în urmă cu opt ani către muzeul din Bistrița. Manager, Alexandru Gavrilaș.

Text și foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole