marți, mai 30, 2023
21.3 C
București
spot_img

Alege meseria! Diploma nu ține de foame!

Facultatea este o modă în România, iar cei care aleg un alt drum decât cel universitar sunt priviți de societate ca fiind slabi. Realitățile din piața muncii ultimilor ani ne-au demonstrat însă că modul acesta de gândire nu este unul eficient. Diplomele nu au nicio putere în fața șomajului și nu te ajută să-ți găsești un job. Devine tot mai evident faptul că meseria este o “brățară de aur”. Poți avea o carieră frumoasă și fără diplome universitare, doar cu o calificare bună, căutată pe piață.

Lipsa de muncitori calificați se resimte în multe industrii fiind generată de un cumul de factori precum reducerea/dispariția școlilor profesionale, lărgirea accesului la formarea universitară, deschiderea granițelor și accesul la locuri de muncă în străinătate. În același timp volumul mare de absolvenți de universitate a dus către un alt efect astfel încât numărul celor care profesează în domeniul pentru care s-au pregătit în facultate este redus. Este cert faptul că angajatorii au nevoie de personal calificat și se confruntă cu dificultăți în a putea acoperi aceste nevoi, atât ca urmare a faptului că piața forței de muncă nu oferă un număr suficient de mare de muncitori calificați, cât și a faptului că o parte dintre aceștia nu corespund exigențelor profesionale ale companiilor”, explică Gabriel Gătejoiu, Business Development Manager Professional.

Calificări cu „greutate”

Domeniile cu cea mai mare cerere de meserii sunt construcțiile, industriile auto, textilă, extractivă în domeniul petrol&gaze, industria prelucrătoare și transporturile.

Eugenia Dabu, Employer Branding Specialist, atrage atenția că angajatorii ajung să aibă mari probleme din cauza deficitului de personal calificat. “Pozițiile de tipul tâmplari, eletricieni, frezori, strungari, mecanici reprezintă nevoile angajatorilor români. Pool-ul de candidați specializat în astfel de meserii este adesea foarte limitat, motivele fiind simple: tot mai mulți tineri aleg o facultate cu obiectivul de a se angaja mult mai ușor, alături de faptul că mulți români meseriași aleg locuri în munca în străinătate. Lipsa muncitorilor calificați duce la angajarea unor candidați nepregătiți, care fie nu fac față cerințelor, fie au nevoie de un timp îndelungat până să devină 100% productivi. De asemenea, imaginea învățământului profesional a influențat considerabil crearea acestui gol în piața muncii”, precizează specialistul.

Este cât se poate de evident faptul că piața muncii este saturată de absolvenți de facultate care nu-și găsesc un loc de muncă.

CITEȘTE CONTINUAREA pe Ordinea Zilei

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole