Alexandr Lukașenko: R. Moldova produce tot ceea ce are nevoie R. Belarus

Date:

Share post:

Relațiile dintre Republica Moldova și Republica Belarus vor exista și se vor dezvolta, ”vor evolua exact așa cum își doresc cetățenii moldoveni”, a spus Alexandr Lukașenko, care se află în aceste zile la Chișinău.

Potrivit liderului de la Minsk,”Moldova produce tot ceea de ce are nevoie Belarus și invers”.

Oficialul și-a arătat deschiderea ca partea belarusă să-și împărtășească din experiența sa în toate domeniile. Alexandr Lukașenko spune că a venit în Moldova și se simte, aici, ca acasă.

Referindu-se la vectorul extern al Republicii Moldova, Alexandr Lukașenko a spus că „nu trebuie de pus națiunile mici în genunchi și să li se indice unde să meargă, încolo sau încoace”. „Dați-ne voie să decidem cum să fim și cum să procedăm. Salut poziția președintelui de a lua ce-i bun din ambele direcții”, a spus liderul de la Minsk.

Președintele Igor Dodon și-a exprimat convingerea că ”potențialul de colaborare dintre Moldova și Belarus nu este folosit în măsură deplină”, astfel încât a pledat pentru organizarea în acest an a unei noi întruniri a Comisiei Interguvernamentale pentru Colaborare Comercial-Economică, transmite IPN.

Actualmente, Republica Belarus se poziționează în clasamentul celor zece țări partenere ale Republicii Moldova, deținând locul unu la importul de vinuri moldovenești. De asemenea, Moldova are semnate cu Belarus peste 90 de acorduri comercial-economice și încă 11 sunt în proces de perfectare.

Cei doi președinți au discutat totodată despre realizarea mai multor proiecte, în special privind crearea unei întreprinderi mixte pentru depozitarea și desfacerea pe piață a produselor petroliere de origine belarusă, precum și întreprinderi pentru îmbutelierea vinului spumant și a coniacului moldovenesc. O atenție deosebită a fost acordată problemelor din transport etc.

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, efectuează o vizită oficială la Chișinău în perioada 18-19 aprilie a.c.

Autor: Ion Panfil
Foto:Igor Dodon Facebook
spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.