Alexandr Lukașenko: R. Moldova produce tot ceea ce are nevoie R. Belarus

Date:

Share post:

Relațiile dintre Republica Moldova și Republica Belarus vor exista și se vor dezvolta, ”vor evolua exact așa cum își doresc cetățenii moldoveni”, a spus Alexandr Lukașenko, care se află în aceste zile la Chișinău.

Potrivit liderului de la Minsk,”Moldova produce tot ceea de ce are nevoie Belarus și invers”.

Oficialul și-a arătat deschiderea ca partea belarusă să-și împărtășească din experiența sa în toate domeniile. Alexandr Lukașenko spune că a venit în Moldova și se simte, aici, ca acasă.

Referindu-se la vectorul extern al Republicii Moldova, Alexandr Lukașenko a spus că „nu trebuie de pus națiunile mici în genunchi și să li se indice unde să meargă, încolo sau încoace”. „Dați-ne voie să decidem cum să fim și cum să procedăm. Salut poziția președintelui de a lua ce-i bun din ambele direcții”, a spus liderul de la Minsk.

Președintele Igor Dodon și-a exprimat convingerea că ”potențialul de colaborare dintre Moldova și Belarus nu este folosit în măsură deplină”, astfel încât a pledat pentru organizarea în acest an a unei noi întruniri a Comisiei Interguvernamentale pentru Colaborare Comercial-Economică, transmite IPN.

Actualmente, Republica Belarus se poziționează în clasamentul celor zece țări partenere ale Republicii Moldova, deținând locul unu la importul de vinuri moldovenești. De asemenea, Moldova are semnate cu Belarus peste 90 de acorduri comercial-economice și încă 11 sunt în proces de perfectare.

Cei doi președinți au discutat totodată despre realizarea mai multor proiecte, în special privind crearea unei întreprinderi mixte pentru depozitarea și desfacerea pe piață a produselor petroliere de origine belarusă, precum și întreprinderi pentru îmbutelierea vinului spumant și a coniacului moldovenesc. O atenție deosebită a fost acordată problemelor din transport etc.

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, efectuează o vizită oficială la Chișinău în perioada 18-19 aprilie a.c.

Autor: Ion Panfil
Foto:Igor Dodon Facebook
spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.