Aniversare: 164 de ani de la înființare. La mulți ani, UAIC!
Vineri, 25 octombrie 2024, de la ora 10.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a avut loc ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).
Cine a deschis ceremonia
Prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, rectorul UAIC, a deschis ceremonia: „Zilele Universității înseamnă peste 80 de evenimente organizate de colegii noștri, unele cu un caracter științific foarte important, unele cu accent pe interacțiune sau networking, altele care au o componentă importantă de deschidere către comunitate. Mulțumesc colegilor care fac din această perioadă una de sărbătoare, o perioadă care este mai mult decât o simplă aniversare. Folosesc acest moment și pentru a marca faptul că și aici au existat activități precursoare momentului de înființare propriu-zisă a Universității din Iași, la 26 octombrie 1860, prin urmare putem vorbi de sute de ani de tradiție a învățământului superior ieșean”.
Rectorul UAIC a încheiat cu o urare: „La mulți ani tuturor celor care compun această comunitate academică!”
Primul invitat care a luat cuvântul este…
Primul invitat care a luat cuvântul a Excelența Sa Domnul KATAE Takashi, Ambasadorul Japoniei în România: „Este o onoare să fiu aici cu dumneavoastră pentru a sărbători 164 de ani de existență a celei mai vechi universități din România. Împărtășim valori comune, precum dedicarea pentru precizia academică și respectul pentru diversitatea culturală. Mă bucur că universitatea dumneavoastră are legături academice puternice cu instituții similare din Japonia, sunt convins că acestea se vor dezvolta și mai mult în viitor”.
Ceremonia a continuat cu conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism”, susținută de acad. Viorel BARBU, Președintele Filialei Iași a Academiei Române.
Mesajul transmis de …
A urmat mesajul transmis de prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului UAIC, care a evocat numele a trei personalități de la a căror naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani, doi foști profesori marcanți ai Universității din Iași (Eugen Herovanu și Constantin Parhon) și Paul Zarifopol, fost student remarcabil al universității.
Au mai luat cuvântul prof. univ dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, Rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care a transmis mesajul comun al universităților ieșene, Constantin-Felix GUZGĂ – Prefectul Judeţului Iaşi, Marius DANGĂ, Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iași, Arhimandrit Hrisostom RĂDĂȘANU – consilier eparhial al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului TEOFAN, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și Iosif ANTILE – vicar episcopal, care a transmis mesajul Excelenţei Sale Iosif PĂULEȚ, Episcop al Diecezei de Iaşi.
Acordarea titlului de Professor Emeritus pentru…
Următorul moment din programul ceremoniei a fost acordarea titlului de Professor Emeritus pentru patru profesori ai Universității:
- Prof. univ. dr. Cristian ENĂCHESCU (post mortem), Facultatea de Fizică;
- Prof. univ. dr. Dorel LUCANU, Facultatea de Informatică;
- Prof. univ. dr. Andrei CORBEA-HOIȘIE, Facultatea de Litere;
- Prof. univ. dr. Eugen MUNTEANU, Facultatea de Litere.
Evenimentul a continuat cu premierea cercetătorilor UAIC cu cele mai bune rezultate obținute în în anul universitar 2023-2024, distincțiile fiind oferite de prof. univ. dr. Romeo Iulian OLARIU – Prorector pentru cercetare științifică, dezvoltare, inovare și transfer de cunoștințe. Au fost premiați:
- Conf. univ. dr. Victor SURUGIU, Facultatea de Biologie;
- Prof. univ. dr. Mihail-Lucian BÎRSĂ, Facultatea de Chimie;
- Prof. univ. dr. Sorin Gabriel ANTON, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;
- Prof. univ. dr. Liliana MITOȘERIU, Facultatea de Fizică;
- Lect. univ. dr. Leontin PĂDURARIU, Facultatea de Fizică;
- Lect. univ. dr. Ioana-Laura VELICU, Facultatea de Fizică;
- Conf. univ. dr. Ciprian MĂRGĂRINT, Facultatea de Geografie și Geologie;
- Conf. univ. dr. Lucian SFÎCĂ, Facultatea de Geografie și Geologie;
- Conf. univ. dr. Roxana-Gabriela CURCĂ, Facultatea de Istorie;
- Conf. univ. dr. Oana COGEANU-HARAGA, Facultatea de Litere;
- Conf. univ. dr. Roxana VIERU, Facultatea de Litere;
- Prof. univ. dr. Violeta LEOREANU-FOTEA, Facultatea de Matematică;
- Prof. univ. dr. Eugen VĂRVĂRUCĂ, Facultatea de Matematică;
- Conf. univ. dr. Ionuț MUNTEANU, Facultatea de Matematică;
- Conf. univ. dr. Violeta ENEA, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației;
- CS III dr. Vasilica-Corina CIOBĂNAȘU, Institutul de Cercetări Interdisciplinare;
- CS III dr. Florin-Constantin MIHAI, Institutul de Cercetări Interdisciplinare;
- CS II dr. Simona MITROIU, Institutul de Cercetări Interdisciplinare.
A urmat momentul dedicat acordării bursei „Sfântul Dumitru” de către prof. univ. dr. Dumitru OPREA, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în perioada 2000-2008.
În competiția pentru obținerea bursei „Sfântul Dumitru” s-au înscris…
La ediția din acest an, în competiția pentru obținerea bursei „Sfântul Dumitru” s-au înscris 17 studenți ai UAIC cu performanțe academice deosebite. În anul 2024, bursa a fost acordată, în premieră, către doi studenți remarcabili ai UAIC: Gabriel BREHUESCU, de la Facultatea de Matematică și George-Alex DUMITRESCU de la Facultatea de Informatică.
Gabriel BREHUESCU este student în anul I, studii universitare de master, specializarea Matematici Aplicate, în cadrul Facultății de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A absolvit studiile de licență la Facultatea de Matematică cu media 10 (10 media examenului de licență, 10 media generală a anilor de studii).
În anul 2023 a obținut trei medalii, una de aur și două de bronz, la competițiile studențești: 17th South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS, Concursul Național Studențesc de Matematică „Traian Lalescu” și International Mathematics Competition for University Students. George-Alex DUMITRESCU este student în anul I, studii universitare de master, specializarea „Inteligență artificială și optimizare”, în cadrul Facultății de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A participat la numeroase olimpiade și competiții naționale și internaționale (peste 13 competiții din anul 2021 până în prezent), dintre care amintim: „ICPC Southeastern Europe Regional Contest”- 2023 , unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de programare – Medalie de Bronz, „ICPC Southeastern Europe Regional Contest” – 2024 – Mențiune de onoare, „RCPC-Romanian Collegiate Programming Contest” – 2023 – Locul 1 (din 60 de echipe naţionale).
Ceremonia s-a încheiat cu un recital susținut de Corala „Universitas”, dirijată de Alexandru SEMENIUC și coordonată de Gabriela ENĂȘESCU.
Programul Zilelor Universității cuprinde…
Ceremonia aniversară face parte din programul Zilelor Universității, care cuprinde manifestări academice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la înființare. Unul dintre cele mai așteptate evenimente este Expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”, ediția a XLVIII-a, care va fi vernisată sâmbătă, 26 octombrie 2024, la ora 10.00, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 26 octombrie–17 noiembrie 2024.
Programul Zilelor Universității cuprinde peste 80 de evenimente academice, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive, organizate de cele 15 facultăți ale UAIC, Institutul de Cercetări Interdisciplinare și Departamentul de Învățământ Preuniversitar.
Programul complet al evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Universității este publicat aici: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2024/
Text și foto: PR UAIC