Antibioticum: FASFR luptă împotriva rezistenței antibacteriene

Date:

Share post:

România ocupă locul doi în topul țărilor din Europa care utilizează irațional antibiotice. În acest context, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) trage un semnal de alarmă privind acest fenomen prin inițiati va de a organiza Campania Națională Antibioticum.

În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR s-au desfășurat activități de informare a publicului larg care să răspundă populației la următoarele întrebări:

  • “Ce sunt antibioticele, când și cum se utilizează?”
  •  “Cine recomandă un antibiotic?”
  •  “Ce este o antibiogramă?”
  •  “Ce este rezistența la antibiotice?”
  •  “Ce pot face eu pentru combaterea rezistenței la antibiotice?”

Săptămâna Antibioticum a fost marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice și la istoria fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federației, dar și prin diseminarea unui chestionar menit să susțină alcătuirea unei statistici privind situația actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât și personalului specializat din domeniul sănătății.

Activitățile desfășurate în centrele membre au constat în amplasarea standurilor informative în zone intens circulate și abordarea publicului larg, antrenarea acestuia în discuții privind utilizarea antibioticelor doar în situațiile când au efect terapeutic și sunt prescrise de medic, respectarea riguroasă a indicațiilor primite și diminuarea rezistenței la antibiotice. Alte activități s-au materializat în vizite prin școli și licee, pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și conferințe sau paneluri de discuții destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.

Istoric

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societății. În prezent, suntem ghidați de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun!“.

Misiunea FASFR este împărțită în 3 direcții mari, fiecare aducându-ne mai aproape de viziune și fiecare acoperă o nevoie a noastră, a studenților farmaciști. Cele trei direcții sunt:

  •  Îmbunătățirea sănătății populației prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii și prevenția lor și încurajarea colaborării interprofesionale în domeniul sănătății;
  • Dezvoltarea profesională și personală a studenților farmaciști prin facilitarea accesului la informații și organizarea de proiecte destinate învățării și dezvoltării;
  • Dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educațional farmaceutic și cel farmaceutic din România și promovarea farmacistului în societate.

Atenție!

Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistență a bacteriilor la antibiotice, FASFR recomandă să folosiți aceste medicamente doar la recomandarea și conform îndrumării medicului, nu întrerupeți tratamentul înainte de termen, nu folosiți antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutați antibiotice altor persoane și nu solicitați farmacistului antibiotice fără rețetă! Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea și prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important.

Comunicat pentru INFO ANUNȚ/ FASFR

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.