Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost lansată la Biblioteca Națională din Chișinău

Date:

Share post:

L-am cunoscut personal pe Nicolae Botgros. Este un om simplu, modest, cu o energie debordantă în viața de zi cu zi, ca și pe scenă. Pentru domnia sa, orchestra ”Lăutarii” este  ca o familie. Maestrul Nicolae Botgros se identifică totalmente cu Orchestra Națională de Muzica Populară Lăutarii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul si violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Chiar de la început formația a fost în căutarea identității sale, a stilului interpretativ, a unui repertoriu adecvat, fără a se impune plenar în circuitul vieții muzicale.

Considerat un magician al viorii, maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare ”Lăutarii”. Misiunea maestrului în acest sens continuă și astăzi… Pasiune, devotament, credință, misiune personală.

Dirijorul Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Bădicul-Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca și Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău. Din anul 1978 până în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”.

Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros”, care expune viața și activitatea violonistului și dirijorului Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, a fost lansată vineri, 27 aprilie a.c., la Biblioteca Națională din Chișinău. Culegerea este selectată și îngrijită de jurnalista și interpreta de muzică populară, Veta Ghimpu-Munteanu, și a fost editată în 2500 de exemplare, 300 dintre care vor fi acordate bibliotecilor din Republică, transmite IPN.

Protagonistul antologiei, Nicolae Botgros, a mărturisit cu această ocazie că visul pe care l-a avut de 30 de ani încoace s-a îndeplinit acum, odată cu lansarea cărții. El a mulțumit tuturor celor implicați în apariția lucrării, pentru că, după cum spune maestrul, acei oameni și ceea ce au realizat ei este de o valoare inestimabilă.

Nicolae Botgros spune că antologia va pleca de la Chișinău în toată lumea, astfel încât în următoarele zile cărțile vor ajunge la Londra, Paris și Roma. Și, desigur, călătoria acestei antologii unice nu se va opri aici. Autorul antologiei spune că pentru a aduna interviuri din presa scrisă, radio, televiziune și a fotografiilor din arhiva familiei a muncit timp de un an.


Prezentă la eveniment, ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a remarcat că talentul deosebit și aportul inestimabil al lui Nicolae Botgros în promovarea muzicii tradiționale și la păstrarea patrimoniului folcloric din Republica Moldova nu avea cum să nu fie reflectat și în paginile unei cărți. ,,Această lucrare reprezintă un omagiu adus nu doar unui geniu al muzicii populare, ci și unui om de o cumsecădenie rară, iubitor de plai, de limbă şi de neam”, a subliniat oficialul de la Chișinău.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei. a comunicat că ,,Sufletul viorii. Nicolae Botgros” este o lucrare mult așteptată în biblioteci. ,,Este o lucrare care va ocupa un loc de frunte în audiovideoteca Bibliotecii Naționale pentru că aceasta conține toate interviurile, fotografiile de familie, fotografii cu oameni de valoare. Este o carte pe care și-a făcut-o singur, pentru că aceasta este viața și activitatea Măriei sale”, spune Elena Pintilei. La Biblioteca Națională se vor regăsi două exemplare ale cărții, publicații care vor fi puse în valoare în expozițiile și evenimentele consacrate muzicii naționale organizate de bibliotecă.

Tenorul Mihai Munteanu consideră că Nicolae Botgros este o epocă a muzicii în Republica Moldova, dar și în toată lumea. ,,Eu îl cunosc de aproape 50 de ani. Așa să mânuiești vioara cum el știe, așa să mânuiești o orchestră cum o face Nicolae Botgros, întâlnești mai rar. În afară că este bun muzician, este și o personalitate extraordinară cu care poți vorbi multe lucruri. Este important ca această carte să fie citită pentru că reflectă o mare viață a unui mare om. Este un moment istoric, pentru că astfel de cărți nu se editează foarte des”, a mărturisit Mihai Munteanu.

Editarea cărții a fost posibilă cu susținerea financiară a Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Nicolae Botgros Facebook
spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.