Cabinetele de medicină de familie vor putea avea puncte secundare de lucru în mediul rural, în același sat sau în alte sate unde există deficit de medici.
Medicii de familie pot deschide puncte de lucru în sate
Actul normativ care are ca obiect de reglementare modificarea și completarea articolului 75 din Legea nr. 95/2006 a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, la începutul acestei săptămâni.
Vor putea fi deschise puncte secundare și în sate unde există deja un cabinet medical, dacă autoritățile locale consideră că acest lucru este oportun.
Deficitul de medici va fi stabilit de către o comisie organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică, care va fi alcătuită dintr-un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate, un reprezentant al DSP și un reprezentant al Colegiului Medicilor din județul respectiv.
Ce prevede actul normativ
„Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, se precizează în actul normativ.
Serviciile medicale care vor fi prestate în aceste puncte secundare vor fi decontate integral, indiferent dacă au fost prestate de medicul titular al cabinetului sau de alți medici angajați ai cabinetului. „Autoritățile administrației publice locale pot acorda facilități și stimulente aferente înființării și funcționării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”, se mai precizează în actul normativ.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate vor modifica normele de aplicare ale Contractului-cadru.
Ca definiție, medicul de familie este furnizorul de îngrijiri de sănătate care coordonează şi integrează serviciile medicale furnizate pacienţilor de către el însuşi sau de către alţi furnizori de servicii de sănătate.
Medicul de familie este cel care asigură accesul în sistemul sanitar pentru pacienţii săi, la nivelurile de competenţă cele mai adecvate nevoilor acestora.
Potrivit legii, medicul de familie acordă îngrijiri persoanelor în contextul familiei şi, respectiv, familiilor în cadrul comunităţii, fără discriminare.
Foto: Info Anunț