„Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României

Date:

Share post:

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 12ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfântul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București, în cadrul proiectului cofinanțat de AFCN, „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult”.

Conceptul expozițional este realizat în colaborare cu arhitectul Andrei Tache.

Despre această expoziție inedită

În acest context, este prezentată o selecție valoroasă de obiecte de factura religioasă (țesături, argintărie, cărți de cult) din patrimoniul muzeului, unele dintre ele fiind expuse acum în premieră.

Printre acestea din urmă se numără o dveră din perioada domniei lui Petru Șchiopul, sec. al XVI-lea, un triptic din bronz descoperit la Popești, județul Giurgiu, cu o temă iconografică ce provine din mediul nord slavic al vechilor ortodocși ruși, precum și o serie de icoane de casă, datate la începutul secolului trecut, care au rolul de a face trecerea din spațiul ecleziastic în cel domestic, ca o prelungire în acest mediu a iconografiei religioase.

Alte informații

Stindardul liturgic al voievodului Ștefan cel Mare, cu reprezentarea Sfântului Gheorghe, două epitrahile de la Alexandru cel Bun și Vasile Lupu, Tetraevangheliarul lui Nicodim de la Tismana și cel al lui Spiridon de la Putna, cruci de mână din argint aurit, capodopere ale artei medievale românești, vor putea fi, de asemenea, admirate de publicul vizitator în cadrul expoziției.

În jurul acestor obiecte de cult a fost creată o scenografie cu totul deosebită, prin intermediul căreia este evidențiat rolul esențial al acestor piese în desfășurarea unui serviciu religios complex, cu scopul de a educa, sensibiliza și îndruma publicul.

Conceptul expozițional este completat cu un film documentar, „Patrimoniu religios. Muzeul în mișcare” și un catalog de colecție. În cadrul expoziției se vor desfășura o serie de activități educative și ateliere de creație.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00 (Casa de Bilete se închide la 16:15).

Text și foto: PR Muzeul Național de Istorie a României

spot_img

Articole asemănătoare

Oare ce fac românii de sărbători și în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Cum va funcționa metroul cu ocazia Zilei Naționale a României

Metrorex informează că în perioada 30.11.2023 – 03.12.2023, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

Trei echipe canine ale Poliției de Frontieră au trecut cu succes examenul de dresaj. Galerie foto

Trei echipe canine, care își exercită activitatea de serviciu la Sectoarele Poliției de Frontieră Ungheni, Tudora și Basarabeasca au trecut cu succes examenul de absolvire a cursului specializat în dresaj canin, organizat în orașul Hermanice, Republica Cehă.

Promenada Mall anunță câteva exclusivități și invită la noi experiențe de shopping

Promenada Mall București anunță extinderea mixului de chiriași prin deschiderea a șapte noi magazine, dintre care două nume în premieră în România. De asemenea, calitatea experienței clienților se va îmbunătăți și prin mărirea și modernizarea spațiilor și noi concepte, în trei magazine emblematice.