Bilanț și viitor: Parteneriatul Strategic România – SUA, de la securitate la prosperitate

Date:

Share post:

În contextul aniversării a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România– SUA, Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) a organizat “FORUMUL ECONOMIC SUA – ROMÂNIA: DE LA SECURITATE LA PROSPERITATE” dedicat agendei economice bilaterale.

Înalți demnitari americani și români, împreună cu membri ai comunității de afaceri au participat la un dialog despre evoluția Parteneriatului Strategic și despre pașii necesari pentru consolidarea relațiilor economice,  ca pilon de bază al relației bilaterale, alături de cooperarea în materie de securitate și apărare.

Suntem onorați să ne alăturăm inițiativelor dedicate aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic România – SUA, facilitând un dialog la nivel înalt despre viitorul relațiilor economice bilaterale. Nivelul de reprezentare din partea celor două state precum și răspunsul comunității de afaceri, confirmă  angajamentul asumat de ambele părți pentru intensificarea investițiilor și a schimburilor comerciale.

Am subliniat potențialul României de a atrage mai multe investiții americane, dar și măsurile și politicile publice necesare ca parteneriatul economic să ajungă la nivelul celui din domeniul apărării, cu atât mai mult cu cât prosperitatea este un pilon de securitate.  Mulțumim partenerilor noștri, Ambasada SUA la București și Institutul Aspen România pentru sprijinul acordat acestui demers AmCham, care ne dorim să devină o platformă de dialog de referință pentru agenda economică bilateralăa declarat Președintele AmCham România, Ionuț Simion.

Au participat la Forum, din partea administrației americane, Adjunctul Secretarului pentru Comerț, Don Graves și Subsecretarul de Stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu în cadrul Departamentului de Stat, Jose Fernandez, împreună cu David Muniz, Charge D’Affaires al SUA în România. Din partea statului român, au susținut alocuțiuni din partea Guvernului României, Vicepremierul Sorin Grindeanu și din partea Senatului României, Președintele Interimar Alina Gorghiu. Dat fiind că Parteneriatul Strategic România -SUA este ancorat în cooperarea în domeniul apărării, care va rămâne o dimensiune strategică pe termen lung, Secretarul Adjunct al NATO, Mircea Geoană a avut o intervenție pentru a prezenta perspectiva asupra securității în regiune.

Sesiunea de dialog din cadrul Forumului a fost dedicată domeniilor cu cel mai mare potențial pentru intensificarea investițiilor și comerțului bilateral, așa cum au reieșit din analiza AmCham pe marginea cooperării de până acum. Lideri ai investitorilor americani din industrii precum tehnologie, auto, sănătate, producție, agricultură, au prezentat miniștrilor de resort oportunitățile și provocările care se manifestă în fiecare domeniu, dar și nevoile de intervenții pentru depășirea acestora.

Au participat la dialogul cu membrii AmCham Ministrul Economiei Florin Spătaru, Ministrul Finanțelor Adrian Câciu, Ministrul Energiei Virgil Popescu, Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja și Ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

AmCham a transmis importanța unei viziuni strategice, și a unei agende de acțiuni susținute atât la nivelul administrației centrale dar și locale, pentru dinamizarea investițiilor și a schimburilor comerciale în ambele sensuri.

Recomandările  avansate pentru consolidarea unui profil investițional atractiv s-au referit la importanța stabilității legislative și fiscale, respectarea transparenței și a statului de drept, combaterea corupției, măsuri pentru a preveni erodarea avantajelor competitive ale României precum și operaționalizarea unei agenții de investiții funcționale și performante, după modelul țărilor care conduc topurile regionale în ce privește nivelul investițiilor americane.

Totodată, AmCham a subliniat importanța unor măsuri pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, așa încât afacerile românești să devină competitive pe piața americană într-un orizont de timp cât mai scurt.

În cadrul conferinței, AmCham România a prezentat o serie de indicatori cu privire la nivelul investițiilor și schimburilor comerciale cu SUA, așa cum au rezultat din analiza datelor BNR despre investițiile străine în România și în urma unei cercetări realizate pentru AmCham de Universitatea Babeș-Boylai.

Astfel, potrivit raportului BNR despre investițiile străine în România, în anul 2020, soldul investițiilor directe și indirecte din SUA se ridică la 7,5 miliarde USD, ceea ce plasează SUA pe locul 5 în topul investitorilor străini, fiind cel mai important investitor din afara Europei.

Industriile care au atras cele mai multe investiții americane sunt cele tradiționale – producție, FMCG, agricultură, dar și industrii inovative, în special după anii 2000,  precum tehnologia informațiilor și comunicațiilor sau domeniul serviciilor, fiind amplasate geografic în jurul celor mai mari poli de afaceri și centre universitare din România: zona București – Ilfov, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Cu peste 900 de companii americane înregistrate în România, țara noastră se situează în media țărilor din regiune, inclusiv în ce privește numărul de angajați ai acestor companii, care cumulează 2% din totalul forței de muncă active în România.

În ce privește schimburile comerciale, deși puternic determinate de distanța geografică, SUA este unul dintre puținele state către care România exportă mai mult decât importă.  Comerțul dintre România și SUA a rămas stabil inclusiv în perioada crizei generată de pandemia de COVID-19 și a cunoscut o creștere constantă de la 1,8 miliarde de dolari în 2011, la 4,5 miliarde de dolari în 2021.

Pentru menținerea încrederii investitorilor americani și nu numai, deja prezenți în România, dar și pentru a atrage noi investiții, AmCham a subliniat nevoia unui răspuns coerent și concret la multiplele crize cu care ne confruntăm, astfel încât să fie întărite condițiile de piață și avantajele competitive pe care România le oferă și să devină un partener strategic pentru SUA și în sfera economică.

Comunicat și foto: AmCham Romania

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?