Bucureștiul și Chișinăul au adoptat Declarația comună pentru celebrarea unirii

Date:

Share post:

Centenarul unirii Basarabiei cu România a fost marcat la 27 martie a.c., într-o ședință solemnă în Parlamentul de la București, unde a fost dezbătută și adoptată o declarație comună pentru celebrarea unirii din 1918. La ședință a participat și o delegație parlamentară din Republica Moldova, condusă de președintele legislativului, Andrian Candu.

Chiar dacă nu a fost prezent la eveniment, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că marți, pe o rețea de socializare, la cei 100 de ani de la Declarația de unire a Basarabiei cu Regatul României, că este unul dintre momentele care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele și țin treze conștiințele, generație după generație. „În prezent, cursul nostru de convergență se numește parcursul european al Republicii Moldova. Pentru succesul acestui obiectiv, România acordă un sprijin consistent și permanent, diplomatic, financiar și tehnic și are datoria de a rămâne pentru Republica Moldova un exemplu de națiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care știe să prețuiască și să valorifice potențialul său uman”, a mai scris Klaus Iohannis.

În discursul rostit, Andrian Candu a pus accentul pe caracterul relațiilor speciale dintre Republica Moldova și România, bazate pe aceeași limbă, istorie, civilizație și cultură. El a mai spus că parcursul istoric nu poate fi schimbat. În schimb, împreună pot fi construite drumuri și afaceri. „Astăzi suntem angajați într-un proces amplu de democratizare și europenizare, un proces dificil de reforme, proces în care mai plătim polițe pentru erori politice și inconsecvență. Dar vreau să fiți absolut siguri că Republica Moldova are nevoie de o Române puternică. Nu trebuie să ne fixăm pe divergențe de perspective și opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numește Moldova ține de consensul pe care ne dorim să îl avem din partea clasei politice românești întru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, spunând că  este important ca România să rămână cel mai fidel și mai solid partener al Republicii Moldova, transmite IPN.

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a spus că respectiva ședință solemnă trebuie să dovedească că semnificația politică a evenimentelor de acum un veac nu și-a pierdut caracterul actual. Doar cu dorința parlamentelor de la Chișinău și București, exprimând dorința popoarelor din România și Moldova, se poate reface „ceea ce a făcut Sfatul Țării un veac în urmă și a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri în 1940”. „Evenimentul de acum un secol ne face să reflectăm. Să încercăm să aprindem democrația pe care au năzuit-o cei de la Chișinău.(…) Vă propun, să încercăm să aprindem pasiunea pentru democrația care i-a animat pe înaintașii de la Chișinău. Hotarul de peste Prut nu va dispărea datorită diplomației, nu-l vor șterge poeziile sau declarațiile patriotice”, a spus președintele Senatului României.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că generația care a votat unirea în 1918 a fost pragmatică, a crezut în acțiune și voință. Generațiile actuale au ce învăța. Potrivit lui, unirea din 1918 a fost un ideal românesc legitim, nu un obiectiv conjunctural. „Domnule președinte al Parlamentului Candu, domnule vicepremier Leancă, chiar nu aveam atâta curaj să spunem clar ce vrem? Eu o spun deschis, eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în Europa ca o singură națiune!”, a spus Liviu Dragnea.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a dat asigurări că România a fost și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, susținând conectarea ei la Europa. „Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând lupta strămoșilor noștri”, a declarat premierul României. Viorica Dăncilă a mai spus că executivul de la București are toată deschiderea să ofere susținere colegilor de la Chișinău. „Experiența noastră în UE sperăm să contribuie la facilitarea drumului Republicii Moldova spre statutul de membru al Uniunii Europene”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Principesa Margareta a României a spus, în același context, că afecțiunea și respectul de care Casa Regală se bucură în țara-soră este cel mai frumos dar. Coroana Regală continuă să sprijine aspirațiile europene ale Republicii Moldova. „Unul dintre simbolurile unității de neam a fost tatăl meu, născut la trei ani de la unire. Regele Mihai a reprezentat timp de aproape un secol speranța, demnitatea și continuitatea pe ambele părți ale Prutului. Astăzi, datoria de a-i sprijini pe frații noștri din afara granițelor României nu trebuie să cunoască limite și nici condiționări”, a precizat Principesa Margareta a României.

La ședința aniversară de la București au mai participat: fostul președinte al României, Traian Băsescu, reprezentanți ai Curții Constituționale, reprezentanți ai clerului, primarul general, avocatul poporului etc.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a mers la București alături de deputații Valeriu Ghilețchi, Vladimir Hotineanu, Marcel Răducan, George Mocanu, Octavian Grama, Tudor Deliu, Maria Ciobanu și Nae-Simion Pleșca.

Deputații liberali au refuzat să facă parte din delegația parlamentară.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto/video:Parlamentul României/ Andrian Candu Facebook

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cum să ajutăm păsările iarna?

Cum să ajutăm păsările iarna? Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, atelierul de educație muzeală Cum să ajutăm păsările iarna?

UAIC urcă în clasamentul internațional QS Sustainability

UAIC urcă în clasamentul internațional QS Sustainability. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) urcă peste...

Cine este polițistul de frontieră: campion în Turneul Internațional de box „6th Grand Prix Elite male”

Cine este polițistul de frontieră: campion în Turneul Internațional de box „6th Grand Prix Elite male”. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Artiști vizuali vin la … cu cele mai frumoase cadouri, iar Moș Crăciun îi aşteaptă pe copii să își spună dorințele

Artiști vizuali vin la ... cu cele mai frumoase cadouri, iar Moș Crăciun îi aşteaptă pe copii să își spună dorințele ...Arti;ti