sâmbătă, septembrie 23, 2023
21.8 C
București
spot_img

Campanie de informare despre dreptul la protecția datelor personale

Cetățenii trebuie să-și cunoască drepturile pe care le au în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal. Este mesajul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care inițiază astăzi, 29 ianuarie, o campanie de informare și sensibilizare în acest sens. Acțiunea vine în contextul Zilei Internaționale a Protecției Datelor și marcată anual pe 28 ianuarie, transmite IPN.

Într-o conferita de presă, directorul instituției, Eduard Răducan, a făcut trimitere la un sondaj din luna septembrie, care arata că doar o pătrime dintre respondenți își cunosc drepturile pe care le au în legătură cu protecția datelor cu caracter personal. „Trăim într-o perioadă în care sistemele informaționale se dezvoltă foarte rapid și tot mai multe date cu caracter personal se prelucrează”, a remarcat Eduard Răducanu.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal își propune să organizeze anul acesta mai multe evenimente pentru informarea opiniei publice. Astăzi, în cadrul mai multor instituții de învățământ din Chișinău sunt organizate dezbateri publice și seminare de informare pentru elevi și studenți, despre datele cu caracter personal și protecția lor. În luna februarie, în transportul public din Chișinău va fi difuzat un spot despre drepturile persoanelor în raport cu protecția datelor cu caracter personal și protecția vieții private. Iar în cadrul unui proiect Twinning, lansat de UE, la nivel național vor fi organizate ateliere la aceste teme.

Eduard Răducan spune că printre cele mai frecvente cazuri de prelucrare contrar legii a datelor cu caracter personal se înregistrează în sistemul bancar, cel al sănătății, poliţie, iar în ultima perioadă și în mass media. Potrivit lui, se atestă abateri de la normele legale în ceea ce privește accesul la registrele de stat și prelucrarea datelor din acele baze de date.

În curând, va fi suspus dezbaterilor publice un proiect de lege privind reglementarea instalării camerelor de supraveghere în sălile de curs ale instituțiilor de învățământ, în transport, pe străzi, inclusiv camerele care supraveghează traficul rutier.                                                                                                                                                           (Ion Panfil)

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole