Astăzi, 14 august, de la 10.30 vor avea loc meciuri din semifinale la feminin şi masculin, urmând ca de la ora 16.00 şi până la ora 19.30 să se desfăşoare finalele. Campionatul are loc la Baza Sportivă Brizo, fiind organizat în parteneriat cu Federaţia Română de Volei.
Anunț: Intrarea la aceste meciuri şi evenimente sportive este liberă.
Premierea are loc tot astăzi, de la ora 21.00. Premiile depăşesc suma de 10.000 euro, potrivit organizatorilor.
Partenerul principal şi sponsorul turneului este compania ieşeană RODOTEX, care a fost alături de toate competiţiile sportive ce au avut loc la Brizo încă de la deschiderea Bazei Sportive în anul 2021.
Meciurile sunt transmise live pe platformele Brizo (Facebook şi Youtube), iar finalele din data de 14 august vor fi televizate pe TVR Iaşi şi TVR 3.
Informații despre baza sportivă: Baza Sportivă Brizo are o suprafaţă totală de peste 10.000 mp şi este amenajată la cele mai înalte standarde, fiind cea mai modernă bază sportivă care oferă un mix de activităţi sportivrecreative, posibilitatea de închiriere terenuri de beach volley şi sporturi de apă, într-unul din cele mai frumoase locuri din România, potrivit ZdI.
Istoric: Cum a apărut voleiul pe plajă
Voleiul de plajă a luat naștere în anul 1915, când pe plajele Waikiki din Hawaii a fost montat un fileu de volei și a avut loc prima manifestație de acest gen. Printre primii jucători se afla și Duke Kahanamoku, un renumit surfer și totodată campion olimpic la înot, prieten și coleg cu Johnny Weissmüller.
În România, primul turneu de volei pe plajă a avut loc la Constanța în anul 1993, cu ocazia „Cupei Mării Negre”, fiind o competiție organizată inopinat, paralel cu cea din sală, bucurându-se de participare internațională, deoarece fiecare echipă a avut și câte o reprezentantă pe nisip.
Primele campionate naționale ale României, sub patronajul d-lui Dan Gârleanu, Secretarul General al F.R.V. de pe-atunci, au avut loc În 1994, la Eforie Nord.
În 1995, d-l Constantin Steriade preia funcția de președinte al Comisiei Naționale de volei pe plajă și organizează turnee pe litoralul românesc, debutând pe data de 1 mai la Olimp.
În 1996, an în care voleiul pe plajă dobândește statut olimpic, acest sport cunoaște o amplă dezvoltare în România, extinzându-se în orașe precum: București, Iași, Timișoara, Satu Mare, Oradea, Slatina, Eforie Nord, Olimp, Mamaia, Costinești, Cluj, Galați, Craiova ș.a. Din 1997, Pro Sport Man devine organizatorul principal al celor mai importante turnee de volei pe plajă.
Începând cu anul 1998 au loc în România primele turnee organizate sub patronajul Pro Sport Man, Iașiul afându-se printre primele orașe care au organizat turnee de acest gen, cu sprijinul R.A.J.A.C. și D.J.T.S., având ca premiul cel mare, pe vremea aceea, un milion de lei, pentru care se luptau 10 echipe feminine și 14 masculine.
Foto: ZdI