Capitalele din mijlocul Micului Paris (IV)

Date:

Share post:

Eleganta Stradă Washington pornește din Bulevardul Dorobanți și merge către Piața Victoriei, celălalt capăt întâlnind un mic squar format de străzile Paris și Argentina, squar din care poți zări clădirea maiestuasă a Palatului Victoria.

Călătorul care merge la pas pe Washington poate admira case spectaculoase. De altfel, toate imobilele din această parte a Bucureștiului, numită și “din zona Capitalelor”, sunt fascinante pentru turistul pasionat de arhitectură.

Apărut în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul are o dezvoltare similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, de exemplu înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 metri. Respectând aceste reguli a rezultat un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Un șir de clădiri monumente istorice

Strada Washington pornește din Bulevardul Dorobanți și merge către Piața Victoriei

Pe Strada Washington, la numerele 9, 30 și 32 poți admira clădiri monumente istorice de categoria B. Vila de la numărul 9 a fost locuința marelui muzician și dirijor român, membru corespondent al Academiei Române, George Georgescu (1887-1964). Bun prieten cu George Enescu (1881-1955), sub influența lui Arthur Nikisch şi Richard Strauss, mari muzicieni ai vremii, George Georgescu a ales arta dirijatului. Schimbând violoncelul cu bagheta, în anul 1918 s-a aflat pentru prima oară la pupitrul Filarmonicii din Berlin. Cu un program ce a inclus “Simfonia Patetica”, de Ceaikovski, “Concertul pentru pian” al lui Edward Grieg şi poemul simfonic “Till Eulenspiegel”, de Richard Strauss, a înregistrat un succes remarcabil. Acesta a fost începutul unei cariere strălucite, scrie Ordinea Zilei.

Imobilul în care a locuit în România a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), același care a proiectat, pe lângă alte imobile celebre din București și din țară și Palatul Victoria, acum sediul Guvernului României și punct de reper pentru călătorul de pe strada Washington.

Topografic, strada are o anumită simetrie, în sensul că spre extremități se intersectează: la un capăt cu Strada Argentina și la celălalt cu Strada Brazilia completând astfel rezonanțele americane ale numelor arterelor din această zonă. Străzile Londra, Roma și Bruxelles, traversează și ele Strada Washington, contrabalansând astfel influențele transoceanice.

Stilistic imobilele păstrează specificul zonei, adoptând stilul neoromânesc, dar și pe cel neoclasic, justificând parcă denumirea străzii luată de la capitala Statelor Unite în care stilurile arhitecturale neoclasic, georgian, gotic și modern sunt reflectate în edificiile importante din Washington D.C.

Vila Doicescu

La numărul 7, găsim o bijuterie cu aer mediteranean. Vila a fost proiectată de arhitectul Octav Doicescu (1902-1981). Cunoscutul architect român a proiectat și Politehnica din București, clădirea Operei Române, făntânile Miorița de pe Șoseaua Kiseleff și Zodiac din Parcul Carol.

Un paralelipiped unitar și compact, imobilul are acoperiş blând cu pantă lină, sub 30 de grade și învelitoare din olane, volume evidențiate prin decroşuri, portice, bovindouri, terase sau balcoane, arcade şi bolţi de intersecţie. Grilajele metalice de la ferestre și țesătura balcanică – de sursă orientală – a lemnului utilizat la streşini, balustrade, obloane și console contribuie la nota eclectică generală a străzii.

Detalii de zidărie dantelată pe fațada “Vilei Doicescu”

Casa de pe Washington 7, cunoscută și sub numele de Vila Doicescu, a trecut de curând printr-o amplă restaurare. Specialiștii care au intervenit asupra imobilului au avut o misiune dificilă datorită valorii acestuia și a elementelor specifice epocii Doicescu. Cele mai mari provocări au intervenit în cazul remodelării interiorului, din cauza faptului că s-a impus o armonizare perfectă între arhitectura inițială și nevoile vieții de astăzi. Fațada vilei impresionează prin fenoreria decorativă care îmbogățește ferestrele, dar și prin balconul cu aer rustic.

În vila de la numărul 19 ”colț cu Strada Londra” a locuit, în ultima parte a vieții academicianul Mihai Ralea (1896-1964).

Trecând de vila de la numărul 19, pe care Washington o împarte cu Londra, strada își continuă parcursul umbros și elegant traversând Strada Bruxelles și luminoasa Stradă Brazilia. Și așa ajungem în intersecția cu aglomeratul Bulevad Dorobanți, care reprezintă o surprinzătoare ”reîntoarcere” la agitația obișnuită a Capitalei României.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.