Despre piramida nevoilor lui Maslow. Video

Date:

Share post:

Inițial, Maslow a decoperit piramida nevoilor, care a ajus să fie identificată astăzi prin însuși numele lui.

Tototdată, el a numit o parte dintre oameni  auto-actualizatorii. Inițial. a crezut că ei erau destul de rari: „mai puțin de 1% din populația adultă”. Dar, după studii aprofundate, a descoperit contrariul.

El a identificat următoarele caracteristici ale oamenilor care se auto-actualizează:

1. Sunt productivi și creativi
2. Sunt spontani, spirituali și cu simțul umorului.
3. Apreciază valorile mai înalte, cum ar fi adevărul, frumusețea și dreptatea, adesea combinându-le în diferite întreprinderi.
4. Sunt fericiți cu viața lor.
5. Sunt deschiși ideilor noi, curioși și fascinați de realitatea însăși.
6. Sunt „invariabil implicați într-o cauză din afara propriei persoane”.

Maslow a crezut că auto-actualizatorii trăiau la potențialul lor maxim, manifestându-și sinele lor cel mai bun. Ei nu erau motivați de lăcomie și interes propriu și erau responsabili social.

În activitățile lor de zi cu zi, ei erau dedicați mersului omenirii într-o direcție bună. Ei erau conștienți de problemele din lume, dar păreau pe deplin încântați de viață și fericiți că trăiesc.

Piramida lui Maslow

Maslow a conceput o diagramă în formă de piramidă, în prezent faimoasă, pentru a-și exprima ideile. În partea de jos a pus motivele bazale sau nevoile biologice. În partea de sus erau nevoile superioare, spirituale sau existențiale. Între acestea exista o serie de alte nevoi.

Maslow a argumentat că, pe măsură ce fiecare nevoie mai mică este îndeplinită, nivelul imediat superior devine mai atrăgător. În primul rând, în stratul inferior, sunt nevoi biologice cum ar fi cele de alimente și de somn. Toți oamenii trebuie să dispună de aceste lucruri, dacă nu au altceva.

Următoarele sunt nevoile de securitate sau de siguranță: să ai un loc unde să stai, să știi de unde vine următoarea ta masă și să eviți pericolul. Apoi vine iubirea sau dragostea și apartenența: nevoia de a se afilia cu alți oameni.

Deși dragostea este clasată mai sus pe cele mai multe scale ale valorilor umane, Maslow a pus-o sub nivelul următor, pe care el l-a numit stimă. Maslow a motivat că este un lucru posibil, într-adevăr comun, să existe dragoste în relații care nu promovează stima.

Într-o relație de dragoste bună, creșterea stimei de sine este promovată în ambele părți. Într-o relație proastă, un membru al perechii încearcă să-l mențină pe celălalt nesigur și dependent. În acest sens, nevoile de dragoste sau de relaționare sunt mai ușor de realizat decât nevoile de stimă de sine.

Text și foto: https://www.scientia.ro/

 

spot_img

Articole asemănătoare

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru amenajarea casei tale și soluții de finanțare.

Expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Expoziția de etnografie „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde? Sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală (Palatul Cultural Arad - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...