Care becuri consumă mai puțină energie

Date:

Share post:

Iluminatul reprezintă până la 20% din consumul total de electricitate din căminele noastre, iar cel mai ușor mod de diminuare a facturilor de electricitate este înlocuirea becurilor incadescente cu cele mai prietenoase cu mediul inconjurator și care consumă mai puțină energie.

Becurile economice si LED (Light Emitting Diode) consumă cu până la 80-90% mai puțină energie. Asadar, e limpede că prin simpla înlocuire a clasicelor becuri incandeșcente cu becuri economice sau LED putem reduce energia consumataă în casa noastră și emisiile de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală.

Caracteristicile becurilor în functie de tipul lor

Utilizăm diverse tipuri de becuri în căminele noastre:
• Becuri Incandescente
• Becuri cu halogen
• Becuri fluorescente
• Becuri economice
• LED (Light Emitting Diode).

Dintre tipurile enumerate mai sus, becurile economice și LED reprezintă cele mai bune alternative pentru iluminare din punctul de vedere al eficienței luminoase, al duratei de viața si al energiei economisite. Lumina oferita de becuri este măsurată în Lumeni (lm) iar energia consumată în Wați (W).

Becurile economice furnizează aceeași cantitate de lumină ca și becurile incandescente, utilizând doar 1/5 din energia consumată de acestea din urmă. Totodată, aceste becuri generează cu 80% mai puțin CO2 comparativ cu becurile incandescente.
Procesul prin care becurile economice produc lumina este diferit față de cel al becurilor incandescente.

Becurile incandescente sunt niște mici radiatoare: când se aprinde lumina, curentul electric încălzește filamentul metalic din bec, iar filamentul emite o lumină albă atunci când este încălzit. Astfel, doar 10% din energie este utilizată pentru iluminare, în timp ce 90% este utilizată pentru a încălzi filamentul metalic.

Curiozități despre utilizarea becurilor economice

Numeroase analize au arătat că dacă 20 milioane de case utilizează un bec economic de 20 W în loc de un bec incandescent de 100 W (ambele furnizând aceeași cantitate de lumină):

• se economisesc 1,6 miliarde kWh energie, echivalentul a 400.000 tone țiței
• emisiile CO2 se reduc cu 800.000 tone, echivalentul a 40 milioane copaci
• datele de mai sus au în vedere un bec utilizat 1.000 ore / an.

Alegerea este clară – becurile economice și cele LED sunt mult mai avantajoase decât cele incandescente, din toate punctele de vedere. Tu ce tip de becuri folosești, ai trecut la variantele economice și prietenoase cu mediul înconjurător?

Foto: pixabay

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.