Care este Exponatul Lunii Februarie 2024 la Muzeul … Foto

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită joi, 1 februarie  a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.

Pentru perioada 1 – 29 februarie 2024, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o publicație apărută în județul Teleorman care a marcat un moment istoric. Este vorba de Ziarul UNIREA din 24 ianuarie 1899, apărut în orașul Turnu Măgurele ca număr unic, cu prețul de un leu.

Despre editarea ziarului

Motivația editării acestui ziar este dată de însuși titlul – sărbătorirea Unirii – și este consemnată în prima filă: „Astăzi patruzeci de ani, Adunarea Electivă din București, alegând în unanimitate de voturi, de Domn al Munteniei pe Alexandru Ioan I-iu, Domnul Moldovei, a realizat Unirea Moldovei cu Muntenia. În această zi deci s-a pus temelia actualului Stat Român”.

Editarea ziarului a revenit Corpului Didactic din orașul Turnu Măgurele care „a crezut de cuviință a tipări acest număr festiv, spre a împrospăta în mintea fiecăruia evenimentele desfășurate în acele momente vrednice de o veșnică aducere aminte”.

Din lectura ziarului reiese cu claritate importanța Adunării Elective a Țării Românești în realizarea Unirii care a fost dispusă să accepte ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, un moldovean puțin cunoscut în lumea politică a Iașului și total necunoscut celor din București.

Alte informații

Vocea care a dat soluția diplomatică a Unirii în București este azi o figură necunoscută tinerei generații. Este vorba despre avocatul, ziaristul, juristul și omul politic Vasile Boerescu care, în Ședința secretă, a ținut un discurs în care le cere alegătorilor să lase deoparte interesele personale privind alegerea unui domn și să fie toți o singură simțire. Adunarea Electivă era prezidată de Mitropolitul Nifon iar vice-președinte era vornicul C. Cantacuzino, deputat al județului Teleorman.

În filele Ziarului UNIREA este transcrisă felicitarea adresată Adunării Elective, pentru alegera ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, de către 67 de locuitori ai orașului Turnu Măgurele.

Evenimentele menționate de ziar se opresc în data de 8 februarie când domnitorul Alexandru Ioan Cuza ajunge în București și depune jurământul de credință în fața Biroului Adunării Elective.

Din cuprinsul ziarului UNIREA menționăm titlurile articolelor:

Actele oficiale pentru alegerea domnului

Programa pentru deschiderea Obșteștii Adunări din 16 ian. 1859

Adunarea electivă-Ședința secretă- discursul lui V. Boerescu

Alegerea domnului.

Text și foto: PR Muzeul Judeţean Teleorman

spot_img

Articole asemănătoare

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.

Start campanie de împădurire! Video

S-a dat startul campaniei de împădurire! Mai multe amănunte și o filmare, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Mai multe întreprinderi sunt investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată

Mai multe întreprinderi investigate de Fisc pentru insolvabilitate intenționată. Unde și mai multe amănunte despre subiectul dat, în cele ce urmează.

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? Foto

Ziua Internațională a Femeii, pe strune de vioară. Cine, unde, când? La aceste întrebări, răspundem în celel ce urmează.