Autobuzele și tramvaiele din Iași vor avea sisteme anti-coliziune inteligente

Date:

Share post:

Autobuzele și tramvaiele din Iași vor avea sisteme anti-coliziune inteligente.

Primarul Mihai Chirica a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie.

Licitația organizată în acest scop a fost împărțită în patru loturi (trei de câte 40 de sisteme și unul de 30) și a atras oferta concernului german Bosch Engineering GmbH, cu care a și fost semnat contractul, pentru o sumă totală de 18.457.500 lei fără TVA, respectiv 21.964.425 lei cu TVA.

Compania va avea la dispoziție 15 luni pentru a livra și monta sistemele pe cele 150 de tramvaie.

De cine este asigurată finanțarea

Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul Local.

Prin aceeași sursă europeană de finanțare, în cursul lunii septembrie a anului trecut primarul Mihai Chirica a semnat și contractul de furnizare de sisteme anti-coliziune pentru 140 de autobuze. Acestea vor fi livrate de Xceza SRL București pentru o sumă de 5.168.800 lei fără TVA (6.150.872 lei cu TVA).

Suma totală obținută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze și 150 de tramvaie este de 28.118.462,40 lei cu TVA (5,69 milioane de euro).

Care este scopul…

Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze și tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor.

În acest scop, în mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video și alte tipuri de echipamente inteligente), controlate de „Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti și pietoni). Astfel, sistemul va face posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte.

În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor și tramvaielor să evite accidentul.

Opinie avizată

„Această investiție importantă pentru siguranța tuturor vine în completarea programului de modernizare a transportului public ieșean, pe care l-am susținut în cea mai mare parte cu fonduri europene. Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa în acest an 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri și 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operațional Regional (POR) am adus în oraș 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia în total de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro!

Este cel mai mare program de investiții din istoria transportului public ieșean, unul dintre cele mai consistente din țară și avem ambiția ca transportul public din Municipiul Iași să fie nu doar verde, modern și inteligent, ci și cel mai performant din România!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Text: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Foto: Facebook CTP Iași

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.