Prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și pentru protejarea celulelor.
Sunt deosebit de bogate în polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.
Care sunt beneficiile prunelor uscate pentru sănătate. Video
Prunele uscate sunt o sursă bogată în potasiu, magneziu, cupru și mangan – minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.
După mere, prunele sunt fructele cele mai cultivate în România și Republica Moldova (40% din producția totală de fructe din România este reprezentată de prune, de exemplu).
Prunele proaspete sunt disponibile doar o scurtă perioadă de timp în cursul anului (la sfârșitul verii, începutul toamnei).
Multe studii de laborator au descoperit că polifenolii din prunele uscate au efecte antiinflamatorii puternice, precum și capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor.
Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au asociat consumul de prune uscate cu un risc redus de afecțiuni osoase , cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care sunt caracterizate prin densitate osoasă scăzută.
Nu numai că s-a demonstrat că prunele uscate previn pierderea densității osoase, dar pot avea și potențialul de a inversa procesul care a avut loc deja. În plus, cercetările sugerează că consumul de prune uscate poate crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor.
Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prunele uscate. O prună oferă 1 gram de fibre.
Prunele uscate sunt și o sursă bună de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor și celor care suferă de astenie. Consumul lor totuși nu este asociat cu o creștere rapidă a glicemiei în sânge. De ce? Probabil din cauza conținutului bogat în fibre, fructoză și sorbitol.
Îmbătrânirea, așa cum cum se poate observa adeseori atunci când avem de-a face cu oamenii aflați la o vârstă înaintată, este acompaniată de declinul performanțelor cognitive. Care este cauza acelui declin neplăcut?
Declinul, conform specialiștilor în medicină, poate fi cauzat de efectul pe termen lung al stresului oxidativ asupra proceselor neurologice.
https://www.youtube.com/watch?v=xjFvv6qpbCA
Prunele deshidratate conțin vitamina K (menadiona), care ajută la formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui.
Un studiu condus de Universitatea Medicală din Taipei, Taiwan, a scos în evidență faptul că prunele uscate au un rol pozitiv asupra funcțiilor cognitive, ajutând la reducerea nivelul colesterolului din creier (în cazul unei diete bogate în colesterol).
Totodată, conform Departamentului Agriculturii din SUA, trebuie să consumați maximum o cană de prune uscate pe zi ăn starea lor naturală sau sub formă de mâncare, pentru o dietă sănătoasă.