Utilizarea medicinală a plantelor ca analgezice în medicina tradițională este o practică straveche și, chiar dacă cercetarile privind remediile pe bază de plante sunt încă în fazele sale incipiente, cercetătorii cred că există peste 100 de plante care oferă controlul durerii și scad inflamația.
Vom vorbi astăzi de câteva dintre acestea.
-
Gheara Diavolului
Gheara diavolului este cunoscută pentru proprietățile sale analgezice și antiinflamatorii, fiind folosită în principal pentru durerile musculare și articulare, precum și pentru inflamație sau la calmarea durerii în diferite părți ale corpului, inclusiv spate, genunchi.
Planta poate fi administrată sub formă de extract sau pudră. Extractul este considerat sigur la doza tipică de 750 mg (continand 3% glicozide iridoide), luate de trei ori pe zi.
Numele i se trage de la faptul că aspectul ei este unul nu tocmai plăcut.
2. Salcia albă (scoarța) și florile de salcâm
De mii de ani, salcia este folosită pentru alungarea durerilor de tot felul, având efecte tonice, antiseptice și antiinflamatoare, sedative, astringente și antireumatismale. De exemplu, înainte de inventarea aspirinei, se folosea scoarța de salcie, care are același principiu activ, salicina, pentru calmarea durerilor. Salcia ajută în caz de reumatism și spondilită anchilozantă. Salcia ajută la guturai, gripă și simptomele asociate (febră și dureri musculare). Elimină durerile și reduce starea de nervozitate.
Florile de salcâm se utilizează ca aromatizant și în industria parfumurilor, iar în medicina populară calmant al tusei. Scoarța se folosește tot empiric în hiperaciditate, în ulcer gastric și duodenal și ca purgativ. Ca urmare a prezenței robinei, scoarța trebuie utilizată cu multă atenție, deoarece această substanță este toxică.
3. Ghimbirul
Extractul de ghimbir are proprietăți analgezice și antiinflamatorii, fiind astfel un bun remediu în cazul durerilor articulare și musculare, a crampelor digestive și a durerilor ușoare din fibromialgie. Se poate administra zilnic 1 până la 4 grame de pudră de ghimbir, împărțit în două până la patru doze. Totodată, se poate prepara și un ceai din 1 linguriță de rădăcină proaspat tocată și fiartă într-o cană de apă timp de aproximativ 10 minute.
4. Oregano
Planta este bogată în antioxidanți, fiind eficientă în calmarea durerii și inflamației. Așadar, dacă vă confruntați cu dureri de cap, răni proaspete, artrită sau chiar și dureri cronice, proprietățile stimulatoare ale plantei pot ajuta circulația pentru a accelera vindecarea.
Sunt mult mai mule plante vindecătoare, dar ne oprim deocamdată aici.
Editor. Elena Ștefan
Foto: pinterest