joi, septembrie 29, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATECele mai performante firme locale sunt nominalizate în clasamentul Camerei de...

Cele mai performante firme locale sunt nominalizate în clasamentul Camerei de Comerț și Industrie Iași

Camera de Comerț și Industrie Iași a publicat rezultatele evaluării performanțelor  economice ale firmelor din județ, concretizate în cel mai obiectiv, complex și elocvent clasament anual al comunității de afaceri locale – Topul Firmelor din Județul Iași (disponibil pe www.cciasi.ro, secțiunea Topul Firmelor).

Clasamentul a fost realizat după o metodologie unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România, în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie, se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Această evaluare a avut la bază datele de bilanț pentru anul 2019 depuse în termenul legal și a urmărit 5 indicatori de performanță: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Clasamentul a fost structurat pe 7 domenii de activitate, urmărind obiectul de activitate declarat de firme în bilanțul pe anul anterior:

– IT&C și Cercetare-Dezvoltare;

– Industrie;

– Agricultură, Silvicultură și Pescuit;

– Construcții;

– Servicii;

– Comerț;

– Turism și Restaurante.

Clasamentul publicat cuprinde primele 10 locuri pe fiecare clasă de mărime (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari, întreprinderi foarte mari), corespunzătoare fiecărui obiect de activitate, după cum transmite comunicatul Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Din analiza datelor financiare cuprinse în 21.859 bilanțuri de societăți comerciale înmatriculate (cu sediul social) în județul Iași aferente anului 2019, a reieșit că 17.232 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (firme active), dintre care 7.970 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, iar 3.104 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului, se spune în același comunicat media

„Vrem să subliniem încă o dată că acest clasament pe care îl realizăm are la bază datele declarate de firme în bilanțul anual, deci ne referim acum la indicatorii financiari realizați de firme în anul 2019. Așadar, cu privire la 2019, putem spune că mediul de afaceri ieșean a reușit să mențină trendul ascendent al ultimilor ani. Din datele financiare ale societăților comerciale înregistrate pe raza județului Iași rezultă că au fost cu 6,52% mai multe firme active decât în anul 2018. Acestea au cumulat o cifră de afaceri de aproximativ 6,55 miliarde euro, însemnând o creștere de 12,54% față de anul 2018. În privința clasamentului de Top, desigur, ne-am întrebat dacă, în contextul de anul acesta, ar mai fi potrivită această ediție, având în vedere că se bazează de datele financiare ale anului precedent. Dar ne-am dat seama că și în toamna lui 2009, când se instalase criza, ne întrebaserăm la fel. Și acum, la fel ca în 2009, am ajuns la aceeași concluzie: indiferent de un context trecător, se cuvine ca performanța în afaceri să fie adusă la cunoștința comunității, pentru a fi apreciată ca atare!” a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Mai multe detalii privind metodologia de realizare a Topului, precum și clasamentele pe domenii, sunt disponibile, public și gratuit, pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Iași, www.cciasi.ro, secțiunea Topul Firmelor.

La aceeași adresă de internet sunt disponibile și clasamentele speciale realizate cu acest prilej:

– primele 10 firme din Top, ca cifră de afaceri;

– primele 10 firme din Top, ca număr de angajați;

– firmele care s-au clasat pe podium timp 10 ani consecutiv, respectiv la edițiile 2011-2020.

„Avem cu 151 de firme mai mult decât anul trecut, care au reușit să facă față criteriilor de evaluare și care   s-au clasat în Top 10 pe domenii, care cumulează o cifră de afaceri cu 13% peste cea de la ediția precedentă și un număr de salariați cu aprox. 4,5% mai mare. Dincolo de obiectivitatea criteriilor, vorbim și de un clasament relevant pentru comunitate, având în vedere că cele 3.104 firme reprezintă 18% din numărul de societăți comerciale înmatriculate în jud. Iași, cumulând circa trei sferturi din totalul cifrei de afaceri și două treimi din numărul de salariați la nivel de județ. După ce Camera de Comerț Națională va centraliza toate clasamentele județene, vom putea vedea care sunt firmele din Iași care au intrat în Top 10 la nivel național, în domeniile lor de activitate.” a completat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.

 

Text și foto: Camera de Comerț și Industrie Iași

 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE