,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, la Muzeul Național Peleș

Date:

Share post:

Muzeul Național Peleș inaugurează mâine, 15 octombrie 2022, expoziția ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”.

Expoziția marchează sărbătorirea a 100 de la Încoronarea de la Alba Iulia și a fost realizată în colaborare cu prestigioase instituții din țară, precum  Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, și cu sprijinul unor colecționari particulari.

,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, la Muzeul Național Peleș

Concepute de pictorul Costin Petrescu, piesele simbol ale Încoronării sunt reunite, pentru prima dată, în cel mai important proiect expozițional dedicat evenimentului care a consfințit visul de veacuri al românilor.

Muzeul Național de Istorie a României, partener principal în organizarea expoziției ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, a oferit cu generozitate coroana de aur a reginei Maria, realizată de firma pariziană Falize, sceptrul regelui Ferdinand I, creație a Casei René Boivin, din Paris, meniul dineului din data de 15 octombrie 2022, de la Alba Iulia, și monede jubilare emise cu ocazia evenimentului și cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Încoronării primilor regi ai României Mari (1928/29).

Aceeași generozitate a fost arătată și de Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I” care a oferit spre expunere uniforma de general de corp de armată de cavalerie, care a aparținut regelui Ferdinand I, și mantiile domnitorilor Vlad al IV-lea și Bogdan al II-lea, create tot după proiectul pictorului Costin Petrescu, pentru cortegiul istoric care a defilat la București, în ziua de 16 octombrie 1922.

Arhivele Naționale ale României au pus la dispoziție Jurnalul zilnic al reginei Maria, din anul 1922, programele Serbărilor Încoronării, precum și elogii adresate suveranilor României Mari.

Important!

Expoziția, deschisă la Muzeul Național Peleș în perioada 15 octombrie 2022 – 15 mai 2023 va fi însoțită de albumul ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia.1922”.

Evenimentul este coordonat de istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, care este și coautor, albumul cuprinde 360 de pagini și conține studii exhaustive cu privire la acest moment definitoriu pentru istoria românilor, realizate de personalități ale lumii academice și muzeale:

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Nicolae St. Noica, director al Bibliotecii Academiei Române, Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României, Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Ioan Opriș, Ion Giurcă, arhimandrit Policarp Chițulescu, Carmen Tănăsoiu, Mircea-Alexandru Hortopan, Corina Dumitrache.

Comunicat și foto: MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI (PR)

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.