Luni, 18 iunie a.c., ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a semnat la Sofia, cu ministrul Muncii și Politicii Sociale, Biser Petkov, Acordul privind Reglementarea migrației de muncă, care prevede asigurarea angajării legale a lucrătorilor migranți pe teritoriul ambelor state.
Scopul Acordului semnat constă în asigurarea recrutării și angajării legale a cetățenilor ambelor state, în baza unui contract individual de muncă. În acest sens, statele vor crea condiții privind desfășurarea legală a activității de muncă, a procesului de recrutare și angajare, cât și asigurarea drepturilor privind intrarea, șederea și ieșirea pe teritoriul ambelor state, a lucrătorilor migranți, se arată într-un comunicat media.
„Gestionarea fluxurilor migraționale reprezintă un pas important pentru ambele state, fiind un angajament asumat la nivel național și regional. Acordul semnat astăzi este încă un pas asumat în acest sens, cetățenii vor putea munci legal, având drepturi egale pe teritoriul ambelor state, astfel, vom diminua fenomenul imigrației ilegale în scop de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari.
Instituțiile care implementează Acordul sunt Agenția pentru ocuparea forței de muncă din ambele state, care vor identifica ofertele de muncă depuse de către angajatori și vor selecta candidații potriviți. La rândul lor, angajatorii se obligă să acopere costurile de deplasare și acomodare, precum și achitarea salariilor în aceleași condiții ca și lucrătorii locali, iar lucrătorii migranți să se reîntoarcă în țară la expirarea contractului de muncă.
„Bulgaria întâmpină probleme majore privind forța de muncă, iar în acest sens, am inițiat semnarea Acordurilor de reglementare a migrației de muncă cu statele vecine. Până acum am semnat cu Armenia, suntem în proces de negociere cu Ucraina și astăzi am reușit să semnăm cu Moldova. Este important ca cetățenii ambelor state să fie susținuți în căutarea unui loc de muncă și să lucreze legal, doar astfel le putem asigura toate beneficiile și drepturile în țara în care se află”, a menționat Biser Petkov.
Tratatul a fost încheiat pentru cinci ani, cu prelungire ulterioară automată pe o perioadă de trei ani. Conform datelor oficiale, în anul 2016, pe teritoriul Bulgariei se aflau 5147 de cetățeni moldoveni, iar în Republica Moldova, cu pașaport bulgar au sosit 23 de cetățeni. Republica Moldova are încheiate 7 Acorduri în domeniul migrației de muncă, cu Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Italia, Israel, Franța.
Menționăm că, Republica Moldova are semnat cu Bulgaria, un Acord în domeniul securității sociale, care prevede acordarea pensiilor și alocațiilor sociale cetățenilor țării noastre, care sunt angajați legal și contribuie la bugetul asigurării sociale.