Chișinăul are cel mai bun indice demografic pe țară

Date:

Share post:

Cea mai bună situație demografică în ultimii doi ani se atestă în municipiul Chișinău iar cea mai rea – în raionul Dondușeni și în raionul Șoldănești. În general, în ultimii doi ani s-a observat o îmbunătățire relativă a Indicelui de securitate demografică în mai mult de jumătate din raioanele țării, dar există un decalaj foarte mare între raioane.

Rezultatele au fost obținute de Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, care au lansat „Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016”(IITSD), transmite IPN.

Anastasia Oceretnîi, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat la evenimentul de prezentare a datelor că este îmbucurător faptul că deja multe strategii și planuri de dezvoltare națională, regională și comunitară includ și un compartiment dedicat tendințelor demografice.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova a declarat că Indicatorul de Securitate Demografică va ajuta autorii de politici să înțeleagă mai bine contextul demografic al fiecărui raion în parte și să elaboreze politici bazate pe dovezi, pentru a răspunde provocărilor demografice ale țării.

În domeniul demografic pentru anul 2016, Indicele Demografic oscilează de la un raion la altul de la 67,5 până la 37,2 puncte, fapt determinat în mare parte de sporul natural și migrațional și mai puțin de numărul de nașteri, deoarece rata totală de fertilitate rămâne neschimbată.

În domeniul sănătății, indicele oscilează în limitele de 66,2-45,3 puncte, diferența dintre valoarea maximă și minimă fiind cea mai mică  în comparație cu alte aspecte analizate, adică starea sănătății populației se menține în linii mari la același nivel în toate raioanele. În 18 unități teritorial-administrative situația la capitolul sănătate

s-a îmbunătățit sensibil, dar oricum a rămas nesatisfăcătoare.

În domeniul ocupațional, limitele variază între 53,6-24,2 puncte, ceea ce înseamnă că doar jumătate sau a patra parte din potențialul de muncă al țării este valorificat. În anul 2016 s-au creat doar circa 50 mii de locuri de muncă noi, cu 43% mai puțin față de anul 2014. Doar în municipiul Chișinău se menține o situație stabilă, înregistrând 53% din totalul locurilor de muncă nou create în anul 2016.

 

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.

Măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale vremii caniculare la …

Măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale vremii caniculare la ... Pentru a afla unde, cine și cum, vom citi materialul care urmează. 

NOU: „Deschisul de nepătruns” a artistului Ioan Sbârciu, la Muzeul Național Brukenthal

NOU: „Deschisul de nepătruns” a artistului Ioan Sbârciu, la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în continuare, la Infoanunț.